Magazin Srbija

Vučić kupuje Mitrovićeve dronove za Vojsku Srbije i niko ga u tome neće sprečiti

ekipa sa sajma
Printscreen

Vlasnik Pinka Željko Mitrović sa svojim razvojno-istraživačkim centrom ima izložbeni štand u okviru Sajma naoružanja koji se trenutno održava u Beogradu. Pre dva dana upravo tu je imao čast da ga poseti predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se uverio u tehnološke mogućnosti Željka Mitrovića i njegovog tima.

Tom prilikom je Mitrović predstavio predsedniku model drona “IKA – 20” koji se u budućnosti može naći u upotrebi Vojske Srbije, koja je vrlo zainteresovana da proširi delovanje bespilotnim letelicama.

Ovaj model osmišljen je za protivpožarne aktivnosti, a kako za sada može da ponese i teret veći od 20 kilograma, „IKA – 20“ razbuktao je maštu predsednika Srbije.

– Kol’ko vam treba da završite, da možemo da stavimo razna oružja – upitao je predsednik inženjere okupljene u timu Željka Mitrovića, sa pogledom uperenim ka jednom od najnovijih izuma najvećeg srpskog inovatora u modernoj istoriji.

Kako trenutno ovaj model drona može u vazduhu provesti svega pola sata, Vučić je kao čovek od iskustva posavetovao mlade inženjere da rade na poboljšanju performansi ove letelice kako bi bila od koristi i Vojsci Srbije, koja će rado pazariti unapređene verzije.

– Nisam siguran da se vi u to razumete, Željko znam da se razume u pare. Ovo kad se radi za vojsku, to su mnogo veći zahtevi i iskoristite vašu pamet da napravite to da bude nosivost veća i da autonomija u vazduhu bude veća. To je za nas ključna stvar – ovim rečima se obratio predsednik Srbije inženjerima kompanije PR-DC.

Iako vojni analitičar Aleksandar Radić u izjavi za Danas opominje da se radi o besmprednetnom razgovoru tokom obilaska jednog od štandova, jer je za prodaju vojne opreme Mitroviću neophodno da sa svojom kompanijom prođe kroz rigoroznu proceduru koju sprovodi Ministarstvo odbrane, on kao da zaboravlja u kojoj državi živimo i kolika je bliskost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nekadašnjeg ministra odbrane i sada policije Vulina sa vlasnikom Pinka Željkom Mitrovićem.

– To je ozbiljna procedura. Firma koja želi da se nađe u tom registru mora da ispuni čitav niz uslova, od kadrova koje zapošljava do uslova rada. Pritom dozvola se izdaje na oročen vremenski period i podložna je periodičnim proverama ispunjenosti uslova. U tom smislu, predsednik Srbije i vlasnik Pinka mogu da pričaju o nabavci dronova za Vojsku Srbije, ali u ovom trenutku to nije više od jednog privatnog razgovora. Da bi se taj razgovor materijalizovao, moraju se ispuniti svi zakonski uslovi – kazao je on za Danas.

Jasno je da ukoliko dozvole budu predstavljale prepreku za trgovinu, Mitrović može biti apsolutno spokojan.

Suvlasnik u kompaniji, sa deset odsto vlasništva nad PR-DC, i inženjer koji je sa predsednikom razgovarao na Sajmu naoružanja je i Miloš Petrašinović, istovremeno i asistent na Mašinskom fakultetu u Beogradu, na katedri za vazduhoplovstvo. On za isti list kaže da dozvole uopšte nisu potrebne, jer će kompanija već postojeće letelice samo prosleđivati vojsci na doradu.

– Mi se bavimo razvojem i proizvodnjom komercijalnih bespilotnih letelica i kada je u pitanju model IKA-20 već smo pokrenuli serijsku proizvodnju. Saradnja sa Vojnotehničkim institutom Ministarstva odbrane već postoji, i ukoliko bi se realizovao ovaj projekat, mi bismo njima samo prosleđivali letelice koje bi oni onda modifikovali u skladu sa svojim potrebama – kazao je Petrašinović za Danas.

Najveći svetski inovator DJ Žex i svi njegovi patenti za masovno uništenje moždanih ćelija

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

444 Shares
444 Shares
Share via
Copy link