Srbija Vesti

Železnica Srbije se oglasila o ‘ranjenom’ Sokolu i zamalo da smo im poverovali

soko
Foto: D. Milovanović

Zbog krađe delova kontaktne mreže iznad železničke pruge na dve lokacije između Beograda i Novog Sada, tokom današnjeg dana došlo je do kašnjenja vozova na brzoj pruzi, saopštile su Infrastrukture železnica Srbije.

Zbog krađe čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabilnost zateznog polja kontaktne mreže, „Infrastruktura železnica Srbije“ bila je prinuđena da tokom današnjeg dana na ukupno pet kilometara brze pruge uvede lagane vožnje sa brzinom od 20 km/sat, i to na deonicama Inđija – Beška i Sremski Кarlovci – Petrovaradin, naveli su, piše N1.

Na meti kradljivaca bili su delovi kontaktne mreže, koji se zovu čvrste tačke. Napravljene su od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara. Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25 hiljada volti. „Infrastruktura železnica Srbije“ za čvrste tačke na elektrificiranim prugama u Srbiji počela je umesto nosećeg užeta od bakra da koristi čeličnu pocinkovanu užad, ali se krađe i dalje nastavljaju.

Na brzoj pruzi ukradeno je ukupno osam čvrstih tačaka, stoji u saopštenju.

Tri ekipe „Infrastrukture železnica Srbije“ večeras od 23.30 sati, nakon prolaska poslednjih putničkih vozova na ovoj pruzi, počeće da rade na zameni čvrstih tačaka na kontaktnoj mreži. Planirano je da ekipe „Infrastrukture železnica Srbije“ rade tokom čitave noći, kako bi ukoliko ne bude bilo nepredviđenih teškoća, do ujutru popravili kontaktnu mrežu i sanirali posledice ovih krađa, dodaje se u saopštenju.

Kako dodaju, država je u izgradnju brze pruge Beograd – Novi Sad uložila velika finansijska sredstva, a saobraćaj vozova brzinom od 200 km/sat predstavlja ponos Srbije na zadovoljstvo svih putnika i korisnika usluga. Ovakvim nasilničkim i bahatim ponašanjem prema železničkoj imovini, lopovi nanose ogromnu štetu državi i železnici, i ne samo da ugrožavaju redovitost i funkcionisanje, već utiču i na bezbednost saobraćaja vozova, ističe se u saopštenju, prenosi N1.

„Infrastruktura železnica Srbije“ od nadležnih državnih organa očekuje da kradljivci delova i opreme železničke infrastrukture na brzoj pruzi, kao i na drugim srpskim prugama, budu u najkraćem roku otkriveni i najstrože kažnjeni.

Upozoravaju i apeluju da se ne kradu i ne uništavaju delovi i oprema železničke infrastrukture.

Kako navode, Zakon o železnici predvideo je da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina, piše N1.

Izvor: N1

„Soko“ slomljenih krila: Brza pruga nije izdržala ni 10 meseci, voz ide smanjenom brzinom

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
112 Shares
112 Shares
Share via
Copy link