Novi Sad Vesti

Novosadski ekolozi traže moratorijum na 4. most, tribina na PMF-u o gorućim problemima

sodros
Foto: Aleksandra D. Jovanovic Photography

Organizacija Zeleni talas, koja okuplja preko 60 ekoloških organizacija širom Balkana, organizuje tribinu na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Tribina pod nazivom „Javni interes u raljama politike“ je javna i održaće se večeras (30. mart), s početkom u 19 sati i 30 minuta.

Reč je o apelu za podršku za zaustavljanje destruktivnih projekata koji se odvijaju na celom Balkanu, a u ovom trenutku za hitnu pomoć koja se tiče gradnje na vodnom zemljištu Novog Sada (Dunavac, Šodroš i Kamenička ada), na Dunavu, gradskom plućnom krilu koje štiti od poplava stotinama godina i koje je dom za 250 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta.

Program je podeljen na 5 tematskih celina:

  • Kako naučne institucije i naučnici mogu da doprinesu rešavanju životnih pitanja građana u oblasti zaštite prirode i zelene tranzicije
  • Dunavac – Šodroš – Javni interes
  • Etika kao okosnica delovanja i rada u modernom društvu
  • Kako građani da se snađu u moru inicijativa i organizacija? Šta običan čovek može da uradi kako bi pomogao očuvanje prirode za buduća pokolenja? Šta nas očekuje ako se ne budemo angažovali?
  • Dodela Zelene plakete Stare planine umetnici Ivani I. Kostić

Zeleni talas u dopisu medijima obaveštava javnost da traži  moratorijum na izgradnju 4. mosta u Novom Sadu do 16. septembra 2022. godine, kada će se Bernska konvencija izjašnjavati o navodima žalbe koju je predala organizacija Svet i Dunav.

Više informacija o ovom problemu i kako da se uključite u borbu za zaštitu preostale prirode u Novom Sadu naći ćete na portalu Zeleni talas.

Gradonačelnik najavio izgradnju 5. mosta u NS, hoće da obraduje ekologe 3 dana pred izbore

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

78 Shares
Share via
Copy link