Poznato je da prehrambene navike mogu da drastično utiču na zdravlje creva i čitavog organizma. Dok neke namirnice doprinose zdravlju creva, druge mogu da naštete probavi, izazivajući nadimanje, loše varenje i upalu.
Pored toga, hrana koja izaziva upalne procese, često je bogata rafinisanim šećerima, nezdravim mastima i prerađenim sastojcima. Sve to može negativno uticati na zdravlje creva.
Ako se redovno konzumira, takva hrana može izazvati upalu u digestivnom traktu, što dovodi do nelagodnosti, nadimanja i neravnoteže u mikrobiomu naših creva.
Vremenom, ova upala može doprineti ozbiljnijim problemima sa varenjem, uključujući hronična gastrointestinalna stanja.
Dijetetičarka i nutricionista Liza Ričards i dijetetičarka Ebi Grim, upozorile su na dve takve vrste hrane, prenosi Index.
Žitarice sa veštačkim zaslađivačima
Veštački zaslađivači, koji se često dodaju hrani radi poboljšanja ukusa, mogu poremetiti ravnotežu crevnih bakterija, potencijalno dovodeći do nepovoljnog sastava mikrobioma.
Pored toga, ove namirnice, koje mnogi jedu za doručak, često sadrže druge aditive, konzervanse i prerađene sastojke koji mogu doprineti upali.
– Ne samo da žitarice često imaju malo vlakana, mnogo šećera i malo hranljivih materija, već često sadrže šećer, veštačke zaslađivače i šećerne alkohole kao što je eritritol, koji mogu da poremete funkciju creva.
Šećerni alkoholi povlače vodu u digestivni sistem, izazivajući neprijatne simptome, poput nadimanja, retke stolice, gasova i grčeva u stomaku. Takođe, mogu da promene sastav dobrih i loših bakterija u mikrobiomu – upozorava Grim.
Kupovni slatkiši
Razne poslastice koje se kupuju u prodavnici, uključujući kolače , peciva i slično, obično imaju nizak nivo dijetalnih vlakana, koja su neophodna za zdravu probavu i održavanje uravnotežene mikrobiote creva.
Ishrana sa malo vlakana može usporiti varenje i dovesti do zatvora, a takođe uskraćuje korisnim crevnim bakterijama „gorivo“, koje im je potrebno za razvoj.
– Različite poslastice koje se kupuju u prodavnici izazivaju upale i štetne su po zdravlje creva, zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna – zaključuje Ričards.
Izvor: Index
Dodaj komentar