Magazin

Nesrećniku koji robija zbog 3 metra drva manje nesrećni platili slobodu

Fikret Dedić iz Bužima, koji je pre nešto više od mesec i po osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest meseci zbog posečena tri metra drveta za ogrev, biće pušten na slobodu nakon što je nedavno donesena presuda da mu se preostala zatvorska kazna zameni novčanom.

Predstavnik Udruženja građana za bolji Sanski Most Ermin Karić, koji je organizovao prikupljanje novčanih sredstava za porodicu Dedić, rekao je kako je već uplaćen traženi iznos od 12.900 maraka na račun budžeta Federacije BiH. Opštinski sud u Bosanskoj Krupi je na zahtev Dedića doneo pomenutu presudu uvaživši njegovu molbu da mu se preostali deo zatvorske kazne u trajanju od četiri meseca i devet dana preinači u novčanu kaznu.

U presudi se navodi kako je na ovaj način svaki dan izrečene kazne zatvora zamenjen novčanom sankcijom u iznosu od 100 maraka.

“Radosni smo što je donesena ovakva presuda i smatramo je našom pobedom. Nemamo sumnju kako je ona donesena nakon velikog pritiska javnosti koji se stvorio u ovom slučaju iako je s ovolikim novcem porodica Dedić mogla rešiti brojne životne probleme”, istakao je Karić za “Nezavisne”, a preneo N1.

On je podsetio kako su u proteklom periodu zahteve za pomilovanje slali i na adresu predsednika Federacije BiH Marinka Čavare.

Dodao je kako su, nakon što je javnost saznala za ovaj slučaj, dobri ljudi širom regiona organizovali i prikupili značajnu materijalnu pomoć za porodicu Dedić, a kupljena im je i jedna krava.

“Radujemo se Fikretovom izlasku na slobodu, jer je zatvor na njega ostavio posledice, pre svega na njegovo fizičko zdravlje”, kazao je Karić.

Podsetimo, zbog nepuna tri metra metara drveta za ogrev, koje je posekao u državnoj šumi, Fikret Dedić je otišao na izdržavanje šestomesečne zatvorske kazne, na koju ga je osudio Opštinski sud u Bosanskoj Krupi. On je rekao da je do ogreva na taj način došao kako se njegova porodica ne bi smrzavala, a i inače su u lošoj egzistencijalnoj situaciji.

Fotografija na kojoj se otac oprašta od kćerke uoči odlaska u zatvor postala je viralna, obišla društvene mreže te izazvala gnev i zaprepaštenje mnogih.

Jedini izvor prihoda za ovu porodicu je mesečna pomoć u iznosu od 50 maraka, koju Dedić dobija na ime ratne invalidnine, s obzirom na to da je nekoliko puta ranjavan u ratu.

Njegova supruga Ramiza Dedić kaže kako je on pre godinu dana privremeno započeo raditi u lokalnom komunalnom preduzeću, te da se jednom prilikom okliznuo, pao i zadobio potres mozga i lom leve noge, zbog čega mu je ugrađena gvozdena šipka.

Od tada ima umanjene radne sposobnosti, te nije u stanju da obavlja teže fizičke poslove. Majka i troje maloletne dece su njegovim odlaskom u zatvor ostali bez hranitelja, a skromna novčana pomoć ni izbliza nije bila dovoljna da zadovolji sve potrebe ove siromašne porodice.

Silovao i ubio 3-godišnju devojčicu, a Srbija mu po naredbi Evropskog suda plaća odštetu

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

77 Shares
Share via
Copy link