Magazin

Silovao i ubio 3-godišnju devojčicu, a Srbija mu po naredbi Evropskog suda plaća odštetu

malisa jevtovic kaja
Osuđenik Mališa Jevtović i njegova žrtva, foto: MUP

Ostali smo u šoku, otvorenih usta, zgroženi, nemi i besni kada je 2005. godine trogodišnja Katarina Kaja Janković životom platila iživljavanje svoje majke Ana Filipović i njenog tadašnjeg dečka Mališe Jevtovića.

Ova dva monstruma odvela su malenu Kaju u šumu na Zvezdari. Majka Ana je ostala kod obližnje česme da puši cigarete i čuva stražu. Mališa je Kaju odveo do napuštene građevine gde se satima iživljavao nad njom, silovao je i tukao. Vratio ju je u prljavoj odeći. Povraćala je.

Dok je umirala od posledica iživljavanja, Mališa i Ana su ručali. A zatim su dete okupali, kao da se ništa ne događa. Sutradan je devojčici pozlilo, odveli su je u KBC Zvezdara već ukočenu, modru i bez svesti gde su hladnokrvno tvrdili da je pala sa kreveta i tako zadobila povrede.

Malena Kaja umrla je u bolnici iste večeri. Obdukcijom je utvrđeno da je do smrti došlo zbog cepanja jetre i ostalih unutrašnjih organa, usled seksualnog zlostavljanja koje, kasnije je navedeno u zapisniku, nije bilo prvo. Naime, monstrum Mališa je u nekoliko navrata odvodio devojčicu u zvezdarsku šumu i pod budnim okom majke je silovao.

U momentu smrti Kaja je imala više od 50 povreda po telu, glavi, rukicama, nogicama, polnom organu nanetih rukom, nogom, prstima, čak i polnim organom.

Majka monstrum dobila je 37 godina zatvora (što je najveća kazna za žene), njen dečko maksimalnu kaznu od 40 godina.

Šta dalje sledi?

Oktobra 2013. Ustavni sud Srbije usvojio je žalbu Mališe Jevtovića, osuđenog na 40 godina zatvora zbog silovanja i surovog ubistva trogodišnje Katarine. On se žalio da su ga zatvorski stražari u požarevačkoj “Zabeli” palicom pretukli u decembru 2011. godine.

Ova žalba je usvojena i u delu u kojem se žalio da je pretrpeo torturu i prilikom pritvora u Okružnom zatvoru u Beogradu, te mu je u oba slučaja dodeljena nadoknada od 1.000 evra, pošto je Ustavni sud utvrdio da mu je “povređeno pravo na fizički i psihički integritet”.

Šest godina kasnije, 2019. decembar, Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Mališa Jevtović bio “žrtva torture i nečovečnog postupanja zatvorskih čuvara prema njemu, za šta je državu Srbiju proglasio odgovornom i naložio joj da nakon pravosnažnosti ove odluke, Jevtoviću isplati 4.000 evra i na ime troškova postupka još 2.355 evra”, navodi se u odluci suda koja je objavljena na njegovom sajtu.

Evropski sud smatra da je Srbija odgovorna jer su njeni zatvorski čuvari zlostavljali Jevtovića u pritvoru i zatvoru, čime su prekršene odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima – o zabrani torure, nečovečnog postupanja ili degradirajućeg tretmana.

Evropski sud je utvrdio da je Jevtović zlostavljan u Okružnom zatvoru u Beogradu u dva navrata (2007. i 2009. godine), kao i u periodu od 22. do 24. decembra 2011. godine u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu.

Ubica Mališa Jevtović nakon već isplaćenih 1.000 evra dobiće od države Srbije još 6.335 evra da ih “spička” u zatvoru u kom izdržava kaznu jer se “muški” iživljavao danima nad trogodišnjom devojčicom. Rukama, nogama, prstima, polnim organom. Duboko u šumi. Pod budnim okom “majke”. Do rascepa i krvarenja detetovih unutrašnjih organa.

Dobiće još 6.335 evra, po današnjem kursu 741.195 dinara, jer nije “muški” (onako kako se inače DANIMA iživljavao nad devojčicom Kajom koja nije mogla da ga odgurne, da mu pobegne, da ga prijavi, da ga udari, jer je skoro pa ispilela i imala možda 17 kilograma) podneo torturu zatvorskih čuvara i udarce palicom.

Dobiće iz budžeta države novac jer je Sud doneo presudu da su mu “povređena prava na fizički i psihički integritet”. Narušavanje njegovih prava ima cenu.

Kaja je cenu narušavanja svojih prava, platila životom.

Zavesa pada.

Pre 20 godina nasilje u porodici nije bilo „mejnstrim“, ali ova priča je zaledila Srbiju

Jovana Kešanski

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Da li mirno spavate , vi , što ste presudili da se nad tim monsteumom neko iživljavao i pružili mu bilo kakav vid pomoći. Imate li dece???
  Da li samo možete da stvorite sebi u glavi sliku kako je izgledalo to što je taj monstrum učinio trogodišnjem nevinom biću? Gde su vaša deca bila sa 3 god.? Ušuškana i voljena kao što i treba!
  Onda bravo za vas i vašu presudu. I svaki put kada presudite ovako nešto nezamislivo, vi pomislite na svoju decu! Sramotno i žalosno šta ste učinili!

 • Ja se iskreno nadam da su batine i maltretiranje od strene cuvara samo kap u moru u odnosu na mucenje i batine koje je dobio od ostalih zatvorenika.

  • Skočio mi je pritisak od čitanja ovog članka.
   Pre svega…. Slažem se da ne treba podržavati iživljavanje nad nekim, pa ni nad zatvorenicima. E sad, mene zanima ko je kontaktirao Evropski sud, ko se to zauzeo za ovog demonizovanog, umobolnog satanistu? Ako je smatrao da ima pravo da dete trpi, kako se nije setio da on treba da trpi batine nad samim sobom? Kakav ego, kakav demon, nemam reči. A ta ženska osoba što majka nije, neću pisati kako se to zove šta je ona, neće mi komentar objaviti. Da neće i ona tražiti da se prema njoj ponašaju kao u hotelu? Nemam reči…. Neka Bog pomiluje dušu te nedužne male mučenice, a da li je neki pedofilski lobi na strani ovih likova, sve će ih stići Božji sud, kad je ljudski nemoćan.

PARTNERI SAJTA


19.8K Shares
19.8K Shares
Share via
Copy link