Srbija Vesti

Od 1. septembra zatvara se 350 škola u Srbiji, prosvetari upozoravaju na nakaradan zakon

skola-devojcica
Ilustracija/Ulaz u školu/FOTO: ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Ukoliko od 1. septembra Ministarstvo prosvete počne da primenjuje izmenjeni član Zakona, oko 350 malih škola u Srbiji moglo bi da bude zatvoreno, pišu Večernje novosti. Izmene predviđaju uvođenje kombinovane nastave od petog do osmog razreda.

– Na taj način postepeno će nestajati ne samo male škole već i mesta, pošto će roditelji decu već posle prvog ciklusa obrazovanja upisivati u osmoletke u većim gradovima, smatra Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije.

Najugroženiji su, prema njenim saznanjima, ivanjički i vranjski kraj, u kojima se nalazi veliki broj takvih obrazovnih ustanova.

– Spajanje odeljenja starijih razreda osnovne škole radilo bi se kao kod učitelja u seoskim školama, samo što će u ovom slučaju, recimo, nastavnik matematike prvu polovinu časa držati petacima, a drugu će se posvetiti sedmacima – kaže Jankovićeva.

– Nikome nije baš jasno kako će to da funkcioniše, ali nadležni su gluvi za naša pitanja, dodaje.

Ona objašnjava da je propis u novembru bez ikakve javne rasprave i socijalnog dijaloga usvojen u Narodnoj skupštini i da mnoge kolege nisu svesne novonastale situacije.

Kombinovanjem odeljenja deca će, tvrde sindikalci, biti uskraćena za kvalitetnu nastavu, a na ovaj način poslata im je i poruka da je na selu nemoguće obrazovati se kvalitetno i da ujedno tu nema ni budućnosti.

– U stručnom uputstvu o formiranju odeljenja i načinu finansiranja za školsku 2022/23. propisuje se da je kombinovano odeljenje sastavljeno od učenika dva razreda i može da ima do 15 đaka, a ono od tri ili četiri razreda do 10 učenika – tvrdi Jankovićeva.

– Tražili smo da nam objasne kako misle da izvedu ovakvo spajanje, protivno metodičkim i logičkim pravilima, ali se Ministarstvo prosvete pravi mrtvo i čeka 1. septembar da kaže kako nema više vremena da bilo šta ispravi, ističe ona.

Problem je još složeniji, kaže, ako se ima u vidu da učenici starijih razreda u proseku imaju 15 predmeta, a sada će ih slušati na časovima od 22 minuta.

Kao i prethodnih godina, direktori škola šalju predloge za formiranje odeljenja. U Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je rok za to 8. avgust. Predlog se podnosi školskoj upravi i mora da sadrži podatke o broju učenika na nivou razreda, kao i pregled broja odeljenja i đaka u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima.

Izvor: Večernje novosti

Samo u Srbiji, roditelji spavaju ispred škole da bi decu prijavili za produženi boravak

OGLAS

Share via
Copy link