Magazin

Samo u Srbiji, roditelji spavaju ispred škole da bi decu prijavili za produženi boravak

skola-spavanje
Foto: Facebook/Ne davimo Beograd

Potresna scena stiže nam iz Beograda, ispred Osnovne škole „Ujedinjene nacije“, gde roditelji spavaju napolju, čekajući u redu da svoju decu prijave za produženi boravak.

Kako iz Inicijative Ne davimo Beograd navode, ova škola ima čak 1.500 učenika, a samo 4 grupe za produženi boravak sa ukupno 60 slobodnih mesta, a 88 prijavljene dece.

Međutim, na sajtu ove osnovne škole stoji da je podnošenje dokumenata počelo juče ujutru u osam sati i da traje dok se ne popune dve grupe.

Potrebna dokumenta su potvrde o zaposlenju oba roditelja koji zajednički vrše roditeljsko pravo, odnosno samo jednog roditelja koji samostalno vrši roditeljsko pravo uz podnošenje dokaza (fotokopija presude o razvodu braka ili dokumenta iz koga se vidi da roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo).

Kako se navodi, upis u produženi boravak vršiće se po navedenim kriterijumima i redosledu prijavljivanja do popune dve grupe, kao i da prednost pri upisu imaju deca o kojima se stara samo jedan roditelj.

„Pitanje prevelikog broja učenika u odeljenjima sa jedne, a neadkvatne podrške roditeljima i deci sa druge strane, jedno je od ključnih pitanja. Moramo ulagati u obrazovanje naše dece koje mora biti kvalitetno i dostupno svima. Da li je zaista moguće da ljudi moraju da spavaju na ulici da bi obezbedili deci boravak dok su na poslu i da li je zaista moguće da rešavanje ovog problema nije prioritet?“ navodi se u objavi Incijative Ne davimo Beograd.

10 stvari koje su školama potrebnije od hologramskih nastavnika

Izvor: Nova.rs.

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link