Srbija Vesti

Zatvara se fabrika mesa Mitros, odlazak još jednog u nizu stranih investitora sa subvencijama države

mesara
Foto: SHUTTERSTOCK

Politika subvencija prema stranim investitorima obija nam se o glavu, a dokaz za tu tvrdnju je odlazak još jedne strane kompanije koja se upravo okoristila o ovakvu politiku Vlade Srbije, nakon čega je radnike ostavila na milost i nemilost sudbini i domaćem tržištu rada.

To je Mitros iz Sremske Mitrovice, kojim upravlja privredno društvo Gierlinger Holding GmbH.

„Na osnovu detaljne analize poslovanja, vlasnici i uprava privrednog društva bili su primorani da donesu tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros Fleischwaren DOO“ u Sremskoj Mitrovici. Iz razloga transparentnosti i pravičnosti prema zaposlenima, poslodavac je odlučio da obavesti zaposlene o predmetnoj odluci u najranijoj fazi“, navodi se u saopštenju Mitrosa, prenosi 021.

Dodaju da će konkretne odluke o prekidu proizvodnje i rokovi biti utvrđeni naknadno.

„Razumemo da je javnost zainteresovana za dešavanja u privrednom društvu Mitros, ali molimo za strpljenje i razumevanje situacije u kojoj se nalazimo. U ovom trenutku, primarni interes poslodavca je da se proces odvija u skladu sa zakonom i da se prava radnika u potpunosti ostvare“, navodi predstavništvo austrijske firme.

Mitros u Srbiji ne posluje naročito dugo – tek od 2016. godine. Svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je podsetio da ova firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje.

Inače, kako su mediji izveštavali 2017. godine, vlasnik industrije mesa „Mitros“, Johan Gerlinger govorio je na mitingu Srpske napredne stranke i pozvao da se glasa za Aleksandra Vučića.

Ovo je samo jedna strana firma koja se kupi i odlazi, a situacija postaje očigledno loša od 2020. godine.

Kako piše Nova ekonomija, neke od firmi koje odlaze su upravo one koje su i došle zbog subvencija i jeftine radne snage, a tipično im je da svoje zaposlene ne obaveste ili obaveste o otkazima na izuzetno neformalne načine (recimo, putem vajbera).

Poslednji koji je najavio odlazak je Džinsi, ali tu je i turski Berteks tekstil i druge firme.

Maratonsko suđenje investitoru koji je u NS prodavao duple stanove ponovo odloženo

Čitajte Luftiku na Google vestima

118 Shares
118 Shares
Share via
Copy link