Koronavirus Srbija

Koga smo najviše gledali? Istraživanje o zastupljenosti političara i stručnjaka na TV

Vučić na TV
Foto: Njuz.net

Biro za društvena istraživanja (Birodi) napravio je monitoring televizija koje imaju nacionalnu frekvenciju, uključujući i TV N1 i izneo izveštaj o zastupljenosti političara i Kriznog štaba u temama povezanim sa epidemijom virusa Covid-19.

Monitoring je trajao od 16. do 31. marta.

Prema izveštaju najzastupljeniji je bio Krizni štab za borbu protiv epidemije, a Vlada Srbije je prvi put na televizijama bila zastupljenija od predsednika Vučića.

Vlada i Krizni štab

U 15 dana druge polovine marta, na temu iznošenja informacija, podataka, planova i opisa stanja povodom epidemije najviše vremena na svim posmatranim televizijama imala je Vlada Srbije, ukupno 19.755 sekundi.

Na drugom mestu po zastupljenosti na svim posmatranim televizijama u tom periodu bio je Krizni štab za borbu protiv epidemije sa ukupno 18.245 sekundi u programima.

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije je na svim televizijama koje su obuhvaćene istraživanjem bio zastupljen ukupno 15.370 sekundi, i na trećem je mestu po ukupnoj zastupljenosti, dok je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić četvrta sa ukupno 10.278 sekundi.

Vučić je od Vlade Srbije bio više zastupljen samo na RTS-u, gde je u navedenom periodu, imao 4.661 sekundu u programu, na temu epidemije koronavirusa.

Vučić je bio više od 63 puta zastupljeniji od najbolje zastupljenog lidera opozicije Dragana Đilasa, koji je imao ukupno 237 sekunde u programima svih televizija.

Opozicija

Birodi kaže da je gotovo zanemarljiva zastupljenost lidera opozicije u odnosu na lidera vladajuće SNS i predsednika Srbije koji je u posmatranom periodu imao ukupno 15.050 sekundi u programima posmatranih televizija na temu epidemije koronavirusa.

Od opozicionih lidera najviše vremena je dobio lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas (237 sekundi), dok je Savez za Srbiju bio zastupljen sa ukupno 48 sekundi na svim televizijama koje su obuhvaćene istraživanjem.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je u posmatranom periodu na svim televizijama imao ukupno 33 sekunde u programu, a Borko Stefanović 23 sekunde u programu svih televizija na temu epidemije koronavirusa.

Po svega dve sekunde na svim televizijama ukupno u posmatranom periodu, na temu epidemije, imali su Pokret “1 od 5 miliona”, lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović i lider Nove stranke Zoran Živković.

Zastupljenost po TV stanicama

Po monitoringu istraživanja Birodija na televizijama se o epidemiji govorilo ukupno 63.648 sekundi, a predsednik, premijerka i Vlada Srbije, kao i Krizni štab, najviše vremena su imali na televiziji Pink – svi ukupno 27.068 sekundi u programu.

Vučić je po zastupljenosti u programima televizija u vezi s epidemijom najviše vremena dobio na TV Pink – 6.606 sekundi, a najmanje na TVN1 – 921 sekundu.

Brnabić je takođe najviše vremena imala na TV Pink – 4.832 sekunde, a najmanje na TV B92, gde je na temu epidemije koronavirusa imala 296 sekundi u programu.

Vlada Srbije imala je takođe najviše prostora na TV Pink – 6.132 sekundi, a članovi Vlade su na temu epidemije koronavirusa najmanje bili zastupljeni na TV N1 – 1.792 sekundi.

I republički Krizni štab za borbu s epidemijom je u posmatranom periodu najviše vremena imao na TV Pink – 9.499 sekundi, a najmanje na TV B92 – 914 sekundi.

Na drugom mestu po vremenu u programu za izveštavanje o epidemiji, iza TV Pink je RTS sa ukupno 12.090 sekundi programa u posmatranih 15 dana. TV Hepi je bila na trećem mestu sa 7.836 sekundi.

Na četvrtom mestu po vremenu koje su posmatrani učesnici dobili na temu epidemije je TV Prva (svi ukupno 7.001 sekund programa), na petom mestu TV N1 (4.906 sekundi), a na šestom mestu je TV B92 (4.746 sekundi).

Izvor: N1

Ipsos stratedžik marketing: Čak 92% građana Srbije podržava vanredne mere države

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link