Magazin Srbija

Besplatni pregledi kod privatnih lekara, voćni obroci, ugovorom garantovano povećanje plate – zato je Lidl TOP poslodavac

Lidl naslovna
Foto: Luftika

Prošlo je tačno pet godina od kad je, uz do tad neviđeno oduševljenje i interesovanje građana, Lidl otvorio prve prodavnice u Srbiji. Kao uspomena na tu euforiju ovom dugoočekivanom trgovinskom lancu, ostao je i nadimak „Linda“, koji uvek budi pozitivnu emociju i izmami osmeh.

Lidl je zaista napravio bum dolaskom na srpsko tržište, ali ne samo zbog povoljnih cena i kvalitenih proizvoda, već je Lidl uticao i na to da se i odnos prema radnicima promeni na bolje.

Već tri godine za redom, kompnija Lidl je najpoželjniji poslodavac, a to potvrđuju i sertifikati „Top Employer Serbia“ i „Top Employer Europe“.

Pa, šta to tačno Lidl kao polodavac ima, a drugi nemaju? Otišli smo u Novu Pazovu u Lidl direkciju, logistički centar i jednu prodavnicu da saznamo.

Lidl direkcija
Foto: Lidl

 Dnevna svetlost i moderan enterijer

Prvo što se u Lidlu oseti je srdačna atmosfera i opuštenost. Naše domaćice Marija Kojičić i Jovana Majstorović iz korporativnih komunikacija, potrudile su se da nam boravak učine što ugodnijim i da nam pokažu kako to izgleda raditi u Lidlu.

– Zaposleni u direkciji imaju mogućnost da uz dogovore sa rukovdiocima rade od kuće 5 dana u nedelji, ali mi volimo da dođemo do firme i da se vidimo, pa je dogovor da bar jednom nedeljno radimo iz ofisa – kažu.

Ofis Lidl
Foto:Luftika

Kada vidite prostor u kome zaposleni u direkciji rade, ni ne čudi što rado dolaze ovde. Pun je dnevnog svetla, sa ogromnim staklenim zidovima i „pametnim“ roletnama, koje se same spuštaju kada krene nevreme ili kada je prejako sunce. Enterijer je sve samo ne suvoparan i kancelarijski. Osim prostora za rad, tu su i mini separei za predah i kaficu. Kada je vreme ručku, u kuhinji se može pripremiti jelo, a tu je i trpezarija za obedovanje, koja liči na neki fensi restoran. U bilo koje doba dana, zaposlenima je na raspolaganju sveže voće – banane, jabuke, kruške…

Kada se zna koliko je dugotrajno sedenje ispred računara naporno, a može i negativno uticati na zdravlje, prava je šteta ne iskoristiti pogodnosti koje se nude. Naime, zaposlenima u Direkciji na raspolaganju je i teretana opremljena vrhunskim spravama za vežbanje.

teretana Lidl
Foto: Luftika

Tu je oprema za stoni tenis, pa je i dobro druženje zagarantovano.

stoni tenis
Foto: Luftika

S decom na posao

Stiče se utisak da je u Lidlu mnogo toga prilagođeno zadovoljstvu radnika, a u cilju što boljeg obavljanja posla, i pravljenja dobrog balansa porodičnog i poslovnog života. Zato u direkciji Lidla postoji i porodična soba, koju zaposleni zovu family room, pa oni koji to žele mogu doći na posao i sa svojom decom.

Family room
Foto: Luftika

Tu je radni sto za mamu ili tatu, a sve ostalo je kao u najbolje opremljenoj igraonici.

soba za decu
Foto: Luftika

Čak postoji i krevetac iza paravana, da mališani mogu odremati.

krevetac
Foto: Luftika

Efikasni i u logističkim centrima

Odmah pored zgrade direkcije, nalazi se i logistički centar Nova Pazova.

Odavde se snabdevaju prodavnice u Vojvodini i jedan deo prodavnica u Beogradu. Drugi logistički centar, otvoren je pre 6 meseci u Lapovu i on snabdeva ostatak Srbije i deo Beograda.

kamion utovar
Foto: Luftika

Zahvaljujući tome što su u Lidlu lageri opremljeni uređajima najsavremenijih tehnologija, modernom radnom opremom i sistemima koji olakšavaju rad,  zaposleni objašnjavaju kako moderna komisiona vozila olakšavaju podizanje tereta, pa ovaj posao u Lidlu mogu da obavljaju i žene.

lager zaposleni
Foto: Lidl

Takođe, ovde se izuzetno vodi računa o bezbednosti.

bez povrede plakat
Foto: Luftika

– U logistički centar se ne može ući bez zašitne opreme i trudimo se da stalno podsećamo zaposlene da vode računa o bezbednosti kako se povrede na radu ne bi dešavale. To je za sve nas važno i zato se trudimo da kroz obeveštenja, podsećanja, ali i konstantne obuke naše koleginice i kolege edukujemo o pravilom načinu rada u logističkim centru – objašnjavaju naše sagovornice.

lager traka 2
Foto: Luftika

Jednaki benefiti za sve zaposlene

Sve što smo videli u direkciji Lidla, zaista je impresivno, ali je uvek najimpresivnije ono što se ne vidi okom. Možda je manje poznato da se Lidl uvek trudi, da se u skladu sa prirodom posla i lokacijom, ipak koliko god je to moguće, svim zaposlenima u kompaniji omogući iste benefite. Tako da logistički centri i sve prodavnice, takođe imaju opremljene kuhinje i prostor za odmor za svoje radnike, ali i obezbeđene voćne užine.

kantina
Foto: Luftika

– Kompanija radnicima na operativnim pozicijama prilikom zaposlenja ugovorom unapred garantuje godišnja povećanja zarade do navršene četiri godine na datoj poziciji. Pored toga svi zaposleni imaju isti paket privatnog zdravstvenog osiguranja. Za decu školskog uzrasta, svakog septembra je obezbeđen vaučer za kupovinu školskog pribora, a tu su i paketići za Novu godinu. Za novogodšnje praznike, za sve zaposlene se obezbeđuju posebni bonusi u vidu poklon vaučera koje mogu da iskoriste za kupovinu u bilo kojoj Lidl prodavnici širom Srbije – ističu u ovoj kompaniji.

Zanimljiva praksa: Svi zaposleni u Lidl prvo rade u prodavnici

Da biste neki posao mogli dobro da obavljate, važno je da ga prvo razumete. To se najbolje postiže kada se krene od početka. To najbolje znaju u Lidlu, jer je u ovoj čuvenoj nemačkoj kompaniji praksa da svaki zaposleni, ma na za koju poziciju bio primljen, svoj radni vek počinje u prodavnici. U trajanju od nedelju ili dve dana, svako ima obavezu da radi u prodavnici kao prodavac. Kako je prodaja osnovna delatnost kompanije u kojoj će raditi, to je vrlo korisno da bi razumeo proces rada i osetio atmosferu.

niske cene radnja
Foto: Luftika

Lidl u brojkama

  • 5 godina u Srbiji
  • 67 prodavnica u 38 gradova
  • 2 logistička centre
  • 3.300 zaposlenih
  • 550 miliona evra investirano u Srbiji
  • 30 miliona evra vrednost izvezene srpske robe
  • 600 proizvoda u kojima su zastupljeni domaći dobavljač

Lidl Srbija nagrađen sertifikatom „Poslodavac partner“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link