Magazin

Zašto igumanija Pećke patrijaršije nije dozvolila Vučiću da joj poljubi ruku? (VIDEO)

vucic-igumanija-pecke-patrijarsije
Foto: Printscreen

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina (Pantić), odlikovana je Sretenjskim ordenom prvog stepena, a prilikom dodele na Dan državnosti desio se neobičan događaj. Predsednik Aleksandar Vučić je pokušao da mati Haritini poljubi ruku, što je ona odlučno odbila.

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama prikazuje neobičnu i, reklo bi se, neprijatnu situaciju u kojoj se predsednik Vučić našao. Pozdravljajući igumaniju Pećke patrijaršije, Vučić se sagao da joj poljubi ruku, što je ona odlučno odbila.

Događaj je izazvao polemiku na društvenim mrežama, a verski analitičari Vladimir Veljković i Draško Đenović za N1 kažu da je igumanija postupila ispravno po crkvenim kanonima.

Đenović objašnjava da se monahinjama ne ljubi ruka, jer one nisu sveštena lica i da je mati Haritina postupila poštujući crkvene kanone.

Veljković kaže da je monahinja reagovala ispravno i dodaje da je to uradila iz monaškog smirenja.

– Monah treba da bude smiren, skroman, a ne gord. On ih tim nagradama kupuje, a ona je kao monahinja to prepoznala – smatra sagovornik N1.

Postoje i tumačenja da se monahinji može poljubiti ruka ukoliko je igumanija manastira, što je izraz poštovanja.

Đenović napominje da je znak poštovanja izraz svetovnih pravila, dok su crkveni kanoni nešto drugo, a monaštvo se njima vodi.

Veljković kaže da činjenica da je mati Haritina kao igumanija manastira povukla ruku, tom gestu daje još veći značaj, jer izražava još veće monaško smirenje.

Prema njegovoj oceni, praksa predsednika da svake godine deli odlikovanja pripadnicima Srpske pravoslavne crkve, njih gordi i čini da misle da mogu sve.

– Vinovnik celog bezakonja u državi je predsednik. Umesto da ustanu protiv toga, oni su uz njega – navodi Veljković.

Pored mati Haritine, odlikovan je i episkop niški Arsenije. Njemu je uručen Sretenjski orden drugog stepena.

Gradonačelnik Novog Sada od patrijarha Porfirija dobio Orden svetog Save

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link