Film Magazin

Uloga Šilje u “Sivom domu” je nešto najbolje što je Žarko Laušević odigrao

Kultna serija “Sivi dom” iz 1980-ih scenariste Gordana Mihića govori o sudbinama dece iz popravnog doma, a cela ekipa serije je, prema rečima reditelja Darka Bajića, pokušala da kroz nju da dušu vremena u kome se živelo.

– Ova serija nastala je iz duha i srca mladih ljudi koji su slobodno pravili svoje filmove, ne razmišljajući da li jesu ili nisu podobni, a i televizija je tada mladima davala veću šansu – kazao je Bajić.

Šilja (Žarko Laušević) je jedini lik kojeg u većem delu serije pratimo po izlasku iz doma, u njegovim stoičkim nastojanjima da, uprkos kriminalnoj prošlosti, pronađe normalan život…

Jedan od takvih momenata svakako predstavlja scena u kojoj se Crni (Branislav Lečić) sukobljava sa Šiljom (Žarko Laušević), i na osnovu koje, zapravo, saznajemo razlog Šiljine odlučnosti da krene pravim putem.

Važan deo ove scene je priča o izvesnom Houri, bivšem štićeniku doma koji se pominje još u prvoj epizodi. O njemu se pričalo da je život završio u eksploziji, po svoj prilici suicidno. U dotičnoj sceni, epizodama kasnije, Crni, koji se nalazi u bekstvu, dolazi kod Šilje sa predlogom da zajedno beže za Italiju, i pošto ne nailazi naželjeni odgovor, žestoko prebija bivšeg druga u pokušaju da izazove reakciju.

VP Dom Kruševac, spavaonica: Žarko Laušević (Šilja)

Posted by Sivi dom – Fotografije on Monday, June 6, 2016

U nemoćnom gnevu i uz udarce, Crni tada postavlja pitanje čiji odgovor pruža jedan od mogućih razloga prekretnice svesti mladog delikventa:

– Vrati! Što ne vraćaš? Zašto mi to radiš? Tuk’o si Agu… Vojketa… Bakija… Po dvojicu, trojicu si šib’o. Kad si popustio? Kad su Vojketa odneli u bolnicu? Kad je Aga ostao bez oka? Kad je Bakiju šiknula krv iz ušiju, a?

– Kad je Houra legao na bombu – odgovara tada pretučeni Šilja, sa iscrpljenim pogledom i svojom stoičkom trpeljivošću. – Dvadeset i jednu godinu samo mrzim, i ti sad hoćeš da opet počnem. E pa neću Crni, neću. Gledaj me, i sećaj se.

Serija je snimana 1984. i 1985, a premijerno je emitovana tek od februara 1986. Do tada je Laušević imao samo manje epizodne role, ali to se ubrzo promenilo.

– Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu Šilje, koji tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara. Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu – ispričao je jednom prilikom scenarista Gordan Mihić i dodao da je odmah nakon emitovanja te serije zavladala prava histerija za Žarkom, koji je tada imao 26 godina.

Laušević je kasnije pričao o snimanju serije “Sivi dom”, gde mu je partnerka u krevetu bila Eva Ras.

– Ljubavne scenu su kao bilo koja druga stvar koju radiš na filmu – rekao Žarko Laušević o seriji koja ima posebno mesto u njegovoj biografiji.

On se na gostovanju kod Ivana Ivanovića ispričao da je scenu u kojoj Šilja briše tetovažu na prstima užarenom cigaretom izveo bez trika i da su mu ostali ožiljci na prstima. Znao je da je nemoguće učiniti scenu verodostojnom, ako zaista ne prisloni žar od cigare na kožu.

Radmila Živković je tumačila lik Šiljine majke, iako je od njega starija samo osam godina.

– „Sivi dom” je večna serija jer je istinita, iskrena i savršeno umetnička. Šteta što nije češće reprizirana jer je priručnik za roditelje koji treba da razmišljaju kako i šta čine svojoj deci, kako se zbog svojih problema odvajaju od njih i kako ne vode računa o njima ophrvani svojim problemima – rekla je Živkovićeva primetivši da su problemi roditelja danas veći nego pre 30 godina.

Pismo koje je Laušević iz zatvora poslao ženi je oda ljubavi i očaju

Čitajte Luftiku na Google vestima

39 Shares
Share via
Copy link