Magazin

„Ukida se zakazivanje pregleda od 1. do 5. u mesecu, lekari koji rade privatno biće kažnjeni“

danica grujičić
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da će do Nove godine biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS.

– Potpuno je sumanuto da neko ko dođe osmog ne može da dobije adekvatan pregled. I to radimo iz prostog razloga što ne želimo da Urgentni centar ostane ono što je sad – praktično najveći dom zdravlja u Srbiji. Insistiraćemo na tome da dom zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, završava veći deo posla kako bi se čitav taj posao racionalizovao – izjavila je ministarka Grujičić u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), gde je zajedno sa direktorkom RFZO prof. dr Sanjom Radojević Škodrić imala sastanak sa rukovodstvom UKCS i direktorima svih klinika UKCS.

Možda će, navela je prof. Grujičić, biti nekih kadrovskih promena, možda neće, to sad ostaje da se vidi, prenosi Kurir.

– Videćemo kakvi su izveštaji po klinikama, koliko smo ispunili normu. Dobili ste da napravite kategorizaciju operacija. Za procenu uspešnosti rada, posebno hirurške klinike, nije dovoljno samo koliko ste operacija imali, već i kakve su te operacije, kakvi su rezultati, kakav je kvalitet života pacijenata. Nadam se da svi delite isto mišljenje – rekla je Grujičić i dodala da će se prof. Radojević Škodrić i ona truditi kao jedan tim da plate u zdravstvu budu što veće, onoliko koliko to budžet dozvoljava, te da će verovatno ići na poseban vid nagrađivanja onih grana medicine koje su izuzetno teške.

Nedopustivo da neki lekari ostaju do ponoći, a neki odu u podne da bi radili privatno

Ona je ocenila je da je nedopustivo da neki lekari ostaju na klinikama do ponoći da bi se posvetili pacijentima, i ne mogu da se nagrade, a da neki odlaze s posla u 12:00 i odlaze da rade privatno i ne mogu da budu kažnjeni.

– Dopunski rad će zavisiti isključivo od ispunjenosti obaveza u državnim ustanovama. Među nekim kolegama ima onih koji rade skraćeno vreme i po zakonu ne bi smeli da rade dopunski. Ili da ne ispune normative u državnoj ustanovi, a rade privatno – istakla je Grujičić u intervjuu za list Danas.

Kako je najavila, oni koji nisu ispunili svoje normative, neće moći dobiti saglasnost za dopunski rad, bilo u državnoj ili privatnoj ustanovi.

– Takođe smo primetili jednu apsurdnu situaciju, jer zaposleni donose uverenja da imaju pravo na skraćeno radno vreme, vrlo uredno rade u popodnevnim satima u privatnim ustanovama. Tako da će i ovakve pojave biti kontrolisane i sankcionisane – rekla je Grujičić.

Ona je dodala da treba isključiti politiku iz takvih pitanja i to da li je nekom neko simpatičan ili ne, „ovde se radi o pacijentima“.

Imala dve velike ljubavi, otac slavio kad se razvela: Nepoznati detalji iz života ministarke Grujičić

Izvor: Kurir, Danas, Fonet

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

553 Shares
553 Shares
Share via
Copy link