Balkan Magazin

Zagrepčani su se definitivno izborili protiv svog Beograda na vodi

Generalni urbanistički plan kojim je Zagreb takođe trebalo da dobije ekskluzivno naselje na jednom od navrednijih gradskih prostora u blizini Save nije prihvaćen. Nakon brojnih pokušaja tamošnjih vlasti da se ovaj plan usvoji, Udruženja građana su se svakodnevno borila, organizovana su okupljanja protiv projekta “Zagreb Siti” u centru Zagreba, čak se i deo vladajuće većine priklonio građanima, a rezultat je pobeda. Zagrebčani su uspeli da se izbore protiv svog Beograda na vodi.

Uprava Grada Zagreba potvrdila da nije prihvaćen Generalni urbanistički plan koji bi omogućio realizaciju projekta zagrebačkog Menhetna, udruženja građana tvrde da je to njihova pobeda, javlja Jutarnji list, a prenosi Nova ekonomija.

Udruženja građana Zelena akcija, Udruga građana Siget, Zagreb te zove i Pravo na grad, saopštila su da je potpuno propao plan gradonačelnika Milana Bandića da privatnoj kompaniji prepusti vredno gradsko zemljište.

Napominje se da je reč više od milion kvadrata vrednog gradskog zemljišta na Velesajmu i Hipodromu.

Mirka Jozić Gradskog ureda za gospodarstvo potvrdila je da više ne postoje planovi za realizaciju tog projekta jer nije prihvaćen Generalni urbanistički plan (GUP) koji bi takvu izgradnju omogućio.

Udruženja građana podsećaju kako su svi odlučno i uporno ukazivali na činjenicu da se tim projektom privatizuje velika gradska površina u korist profita privatne kompanije, na štetu Grada Zagreba.

Međutim, kažu da još nije poznato koliki je javni trošak nastao zbog Bandićevog insistiranja na takozvanom zagrebačkom Menhetnu.

Podsetili su i kako u članu 19. Memoranduma o razumevanju, svojevrsnog pred-ugovora koji je gradonačelnik mesecima odbijao da objavi, jasno stoji kako se sporovi rešavaju arbitražom prema pravilima međunarodne trgovačke komore u Parizu.

Zato insistiraju i zahtevaju da se objave sve informacije vezane uz finansijske posledice Memoranduma.

Bandić je, kažu, prvo hteo da progura izmene GUP-a bez ikakve javne rasprave početkom leta prošle godine.

Kada mu to zbog pritiska javnosti nije uspelo, organizovao je javnu raspravu usred leta, ali je pristigla rekordna 31 hiljada primedbi na sadržaj.

Jednom se i na Trgu bana Jelačića okupilo 20 hiljada ljudi, pa se deo vladajuće većine, zajedno sa opozicijom suprotstavio gradonačelniku i glasao protiv izmene plana.

Kako se čini, od projekta “Zagreb Siti” ili “zagrebački Menhetn”, za koji je gradonačelnik Milan Bandić s arapskim investitorom Mohamedom Alabarom iz kompanije Eagle Hills Properties potpisao Memorandum o razumevanju, neće biti ništa, piše “Jutarnji list”.

Memorandumu je potpisan u martu 2019, a objekt je trebalo da bude urbana transformacija jednog od najvrednijih gradskih strateških prostora, onog između reke Save, Avenije Veceslava Holjevca, Avenije Dubrovnik i Ulice Radoslava Cimermana.

Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


26 Shares
Share via
Copy link