Magazin Srbija

Jesi li sigurna da ćeš zadržati devojačko? Zašto su žene i dalje na stubu srama zbog slobodne volje

venčanje 1
Foto: Aleksandar Bedov

Nekoliko najstarijih rečnika prezime definiše kao „ime porodice“, a istorija pokazuje da je najbolje kada se u toj porodici rodi muško dete koje bi nastavilo lozu i nasledilo prezime. Pravilo da žena uzima suprugovo prezime postoji od pamtiveka, a retko se dešavalo da svom prezimenu doda muževljevo, još ređe da zadrži svoje.

Danas je situacija, međutim, drugačija, ali ne i stav prema ženama koje naprave iskorak. Ona koja devojačko prezime ne zameni prezimenom svoje nove porodice neretko se nađe na stubu srama.

Maričarka Jelena Pantić, koja se tim poslom bavi 21 godinu, kaže da se u poslednje vreme češće dešava da žene zadrže svoje ili dodaju suprugovo prezime, piše Ona.rs.

– Kada bih grubo morala da odredim, mislim da se desi, na više od 100 venčanja koja uradim, da jedna žena jednom godišnje zadrži svoje prezime – kaže ona.

Prema njenim rečima, češće se dešava da žene svom prezimenu dodaju i suprugovo, ali da, kako kaže, ne veruje da će kod nas biti prihvaćeno da žena zadrži svoje devojačko prezime.

– Veoma je teško da to zaživi kod nas, jer jednostavno živimo u takvoj sredini. Mlade koje su zadržavale svoje prezime to su uglavnom radile zbog posla ili nekog dokumenta koji ne može da promeni blagovremeno – objašnjava matičarka.

Podsetimo, slično se nedavno dogodilo umetnici iz Crne Gore, Andrijani Vešović, koja je, zbog odluke da zadrži svoje prezime na venčanju prošla i birokratski pakao, a i svojevrsno javno linčovanje pojedinaca zaostalih u, recimo 14. veku, od kada prezime datira kao pojam.

Na pitanje da li joj se nekada desila situacija da mladoženja uzme mladino prezime, matičarka odgovara:

– Jednom mi se to dogodilo i veoma je bilo zanimljivo. Naime, on je imao tri brata koja su bila oženjena i imali su sinove, a njegova žena je bila jedinica. Zanimljivo je to što je on predložio da uzme njeno prezime kako bi se njena loza nastavila – priča nam Jelana Pantić.

Kako kaže, u razgovoru, mladenci često kažu da im prezime nije važno, ali ako se predloži da muž uzme ženino prezime, onda postaje jako bitno.

– Neravnopravnost polova se nigde ne ogleda transparentnije nego kada je reč o promeni prezimena – naglasila je ona.

Na kraju dodaje da je sve stvar dogovora, ali i unutrašnjeg osećaja.

– Ukoliko vam nešto govori da treba da zadržite svoje ili pak uzmete suprugovo prezime, uradite tako. Nemojte da obraćate pažnju na okolinu, jer je njoj veoma lako promeniti mišljenje. Ako mi svoju odluku nosimo ponosno, i okolina će početi da je poštuje – zaključuje matičarka.

Izvor: Ona.rs

Reči matičara na venčanju od kojih se devojci prevrnuo želudac

38 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap