Magazin

Zadatak sa male mature koji nikad ne bi umeli da rešimo

Osmaci su juče radili završni test iz matematike, a dan ranije iz srpskog jezika.

Na testu iz maternjeg jezika najviše glavobolje zadalo im je pitanje o „Sumnjivom licu“ Branislava Nušića, ali je ipak matematika predmet koj tradicionalno mnogo više „škripi“.

Test je trajao od devet do 11 sati, a sutra u isto vreme đaci polažu kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Kako osmaci kažu za, prvi zadatak je bi dosta lak – nekima je ceo test bio jednostavniji od srpskog, a drugima dosta teži.

Ipak, gotovo svi đaci sa slažu da je najteži bio 20. zadatak, u kojem se od njih tražilo da izračunaju cenu prstena sastavljenog od zlata, srebra i platine.

„Definitivno najteži je bio da izračunamo cenu prstena određene gramaže. Dobili smo podatke o tome koliki procenat ovog prstena čini zlato, koliko srebro, a koliko platina i koje su njihove cene za 30 grama. Onda nam je rečeno kolika je zarada zlatara i kako se formira cena prstena“, objašnjavaju đaci u čudu i priznaju da većina njih nije znala odgovor na ovo pitanje.

Zanimljivo je da je maturantima i prošle godine najviše muke zadao upravo 20. zadatak.

S druge strane, bilo je i nekoliko jako lakih pitanja sa kojima đaci nisu imali problema.

„Prvo pitanje je bilo prelako. Trebalo je da zaokružimo kako se ciframa piše broj koji su oni nama dali slovima. Bio je lak i zadatak gde se tražilo da napišemo koliko koštaju četiri kugle sladoleda, a na grafikonu smo mogli da vidimo koje su cene za dve i tri kugle“, pričaju osmaci.

Na testovima osnovci mogu da ostvare 40 bodova – iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok će uspeh iz škole nositi najviše 60 bodova.

Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, a upis učenikа u srednje škole je zakazan za 9. i 10. jul. Testove za malu maturu polaže 71.817 učenika.

Pogledajte rešenja:

Niški profesor zbog kojeg nam je žao što smo završili školu (VIDEO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link