Magazin Srbija

Vlasnik kluba optužen za diskriminaciju Roma – ulaz  je zabranjen osobama koje poseduju nedozvoljena sredstva

nocni zivot
Foto:Printscreen/YT

Alijansa protiv diskriminacije Roma pozvala je  nadležne da reguju zbog događaja u Smederevskoj Palanci. Grupa Roma nije mogla u diskoteku i pored kovid sertifikata, alijansa tvrdi da je posredi diskriminacija a vlasnik kluba  da je ulaz zabranjen „osobama koja ne poštuju pravila kluba, krše javni red ili poseduju nedozvoljena sredstva“.

Kako tvrdi Alijansa protiv diskriminacije Roma, grupa momaka romske nacionalnosti je u noći između 13. i 14. novembra pokušala da uđe u noćni klub, poznat i kao Diskoteka MB u Smederevskoj Palanci, kojima vlasnik kluba Predrag Veličković navodno nije dozvolio da uđu u ovaj klub.

Mladići su obezbeđenju i vlasniku pokazavali kovid propusnice i lične karte, ali im uprkos tome, kako navodi Alijansa protiv diskriminacije Roma, nije dozvoljeno da uđu uz obrazloženje da je „Romima inače zabranjen ulazak u lokal i da im ‘crni ljudi ne trebaju kao gosti diskoteke’“, piše Nova.rs.

– Nakon toga grupa momaka romske nacionalnosti oterana je od ulaza uz niz pogrdnih reči – tvrdi Alijansa protiv diskriminacije Roma.

Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi u Smederevskoj Palanci, navodi ova alijansa i dodaje da očekuje od nadležnih organa da pokjrenu proces istrage.

Očekuju da se oglasi i nezavisne institucije Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana.

Vlasnik kluba Predrag Veličković oglasio se na društvenim mrežama i tom prilikom je demantovao da je zabranjen ulaz Romima i „pripadnicima bilo koje druge nacije i vere“.

– Ulaz u klub je zabranjen osobama koje ne poštuju pravila kluba, krše javni red i mir, pokušavaju da unesu oružje, narkotike ili bilo koja nedozvoljena sredstva, a sve zbog bezbednosti naših gostiju i pravila Kriznog štaba oko ove pandemije.

Zbog učestalog pisanja o zabrani, antisemitizmu i verskoj mržnji napomenućemo da je u klubu svakog vikenda uvek prisutan određen broj osoba romske nacionalnosti, prijatelja kluba i mojih ličnih prijatelja, koji su povodom ovog događaja i dali izjave u SUP-u Smederevska Palanka.

Naš klub pomaže i poštuje svakoga ne gledajući boju kože ili veru, politički nismo angažovani i nismo saradnici ili pripadnici bilo kog režima, vlasti, nismo simpatizeri nijedne stranke, i govorim u svoje lično ime kao vlasnika kluba jer ne izlazim na glasanje ili izbore – tvrdi Veličković i dodaje:

– Ulaz u klub je dozvoljen svima koji vole muziku i druženje. Zabranjen je ulaz za 35 osoba srpske nacionalnosti koji su učestalo pravili probleme i vršili nasilje i zabranjen je ulaz određenom broju osoba romske nacionalnosti zbog ugrožavanja bezbednosti kluba i napada na osoblje diskoteke krajem oktobra ove godine.

Zbog svojih ličnih stavova događaj nisam prijavio policiji jer se za bezbednost svojih gostiju borim sam i na način na koji smatram da je fer i muški.

Ne želim nikom da stvaram probleme, pa ni Romima, prijavljujući i pozivajući se na bilo koji zakon sem ljudski i fer korektan odnos prema svima.

Svaki gost je poštovna i uslužen i za svakog gosta su otvorena vrata kao i poslednjih 14 godina, ukoliko se poštuju pravila kluba zbog bezbednosti svih nas.

Ovako izgleda dan sa braćom Romima na novosadskoj deponiji na +40

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

30 Shares
Share via
Copy link