Magazin Svet

Italijanski ministar obrazovanja zabranio upotrebu mobilnih telefona u školama

Upotreba mobilnih u školama

Izgleda da su italijanske škole odlučno rešile da stanu na put (zlo)upotrebi mobilnih telefona, koje u današnje vreme predstavljaju pravu noćnu moru za nastavnike, jer remete nastavu i učenicima odvraćaju pažnju.

Tako je juče (20.decembra) svim italijanskim školama poslato cirkularno pismo, koje je potpisao ministar obrazovanja Đuzepe Valditara, koji sadrži uputstva o korišćenju mobilnih telefona i sličnih elektronskih uređaja u učionicama.

Zasad bez disciplinskih sankcija

Potvrđuje se zabrana korišćenja mobilnog telefona tokom nastave, „jer predstavlja smetnju i nedostatak poštovanja prema nastavnicima, kojima je neophodno vratiti autoritet“ saopštio je ministar, a prenosi portal Italy 24.

„Ovim putem ne uvodimo disciplinske sankcije, već pozivamo na osećaj odgovornosti. Takođe pozivamo škole da obezbede poštovanje važećih pravila i da promovišu, ako je potrebno, strože dopune propisa o zajedničkoj odgovornosti u obrazovanju, kako bi efikasno sprečili nepravilnu upotrebu ovih uređaja”, piše u pismu upućenom nastavnom osoblju.

Zasad se ne zabranjuju drugi elektronski uređaji, koji ostaju u upotrebi uz ovlašćenje nastavnika, kao nastavna pomagala.

Naravno, podrazumeva se da budu upotrebljavani u skladu sa propisima – u obrazovne, inkluzivne i trenažne svrhe, u okviru ciljeva koji je postavio Nacionalni plan o digitalnim školama (PNSD).

Kao prilog poslatom dokumentu, dostavljeno je sprovedeno istraživanje o rizicima po zdravlje dece koje mogu biti rezultat kontinuirane upotrebe mobilnih telefona.

Ministar: Zaštita interesa učenika

„Učenike moramo zaštititi, pošto je u njihovom interesu da u učionicama – uče“, naveo je Valditara u pismu.

On ističe da se upotrebom mobilnih telefona učenicima remeti pažnja, pa samim time ne mogu na pravi način da isprate nastavu, kao i da se na taj način iskazuje nepoštovanje prema nastavnicima, kojima je neophodno obnoviti autoritet.

„Zajednički interes, čijem ispunjenju stremim, jeste onaj za ozbiljnu školu, koja vraća učenje i zalaganje u centar. Nedavno istraživanje koje je provela sedma komisija Senata, istaklo je štetne efekte koje neodgovorna upotreba elektronskih uređaja može imati na koncentraciju, pamćenje i kritički duh dece.

Škola mora da bude mesto gde se neguje talenat i kreativnost mladih, a ne da se umrtvljuju konstantnom zloupotrebom mobilnih telefona“, navodi se u saopštenju ministra.

Novi ministar rešen da stari zakon zaživi u praksi

Međutim iako je italijanska Vlada izdala pomenutu direktivu, zasad nije navela kako da primeni to pravilo.

Inače, Italija već ima zabranu korišćenja telefona u učionicama više od 15 godina, ali je novi ministar očito rešen da ju sprovede u praksi.

Zabrana je u Italiji na snazi od 2007. godine, navodi se u dokumentu, a pomenuto cirkularno pismo se poziva na zakon iz 1998. godine, piše portal The Local.

Direktivu je odobrio predsednik Nacionalne asocijacije direktora Italije Antonelo Đaneli, koji ju je nazvao „prihvatljivom i po suštini i po formi“.

On je, međutim, primetio da se mobilni telefoni mogu koristiti da bi nastava bila inkluzivnija i da mogu služiti u funkciji obrazovanja.

– Da mobilnom telefonu kao nastavnom sredstvu, ne kao alatu za odvraćanje pažnje – rekao je Đaneli.

Različite reakcije na društvenim mrežama

Vest je naišla na različite reakcije na društvenim mrežama.

„Vlada pravi korak unazad“, tvrdi novinar Tomaso Černo na Tviteru, dodajući „hajde da uključimo mozak, umesto da isključimo tehnologiju“.

Korisnica Tvitera po imenu Rosana Rolando, koja kaže da predaje filozofiju i istoriju, istakla je da učenicima do sada ionako nije bilo dozvoljeno da koriste mobilne telefone u nastavi.

„Ne mislim da to menja obrazovni problem koji nastaje upotrebom mobilnih telefona ni za jotu, u školama i van njih“, napisala je ona.

Izvori: Italy 24, The Local

Dečak od 12 godina demolirao ceo stan jer su mu roditelji oduzeli mobilni (VIDEO)

198 Shares
198 Shares
Share via
Copy link