Magazin

Potpuna zabrana izgradnje MHE na čitavoj teritoriji BiH

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Deklaraciju o zaštiti reka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na celoj teritoriji tog entiteta BiH, piše National Geographic.

Ovim zaključkom je Vladi FBiH dat rok od tri meseca da izvrši analizu i predloži izmene u zakonodavstvu, što će omogućiti sprovođenje ove zabrane u praksi, prenela je televizija BN.

Usvojeni zaključak je baziran na preporukama Deklaracije o zaštiti reka Zapadnog Balkana, koja je nastala kao reakcija ekoloških udruženja na ogromne štete po lokalne zajednice i životnu sredinu koju uzrokuju MHE, navodi se u informaciji.Ekološki aktivisti širom bivše Jugoslavije pokušavaju da zaustave gradnju ovih postrojenja, poručujući da ona bitno i presudno negativno utiči na ekosisteme.

U Beogradu je do sada održano nekoliko ekoloških protesta zbog gradnje MHE, a širom Srbije već nekoliko godina unazad traje borba meštana pojedinih područja u Srbiji, ali i građanskih organizacija zbog gradnje mini-hidroelektrana, pogotovo u onim delovima koji su zakonom zaštićeni kao prirodna dobra.

Jedno od takvih područja je i Stara planina, a u mestu Topli Do bilo je i sukoba meštana i investitora ovog postrojenja, da bi potom investitor Dragan Josić saopštio da odustaje od planirane MHE. I u drugim mestima je bilo incidenata, a najviše u selu Rakita u opštini Babušnica.

Predstavnici organizacije Odbranimo reke Stare planine imali su sastanak i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji im je obećao da će se pozabaviti ovim problemom, najavljeno je i da će biti doneta uredba o zabrani gradnje MHE u zaštićenim područjima, što je i stav Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Međutim, ništa se od toga nije dogodilo.

Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja! Bez odlaganja zabraniti izgradnju MHE

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

445 Shares
445 Shares
Share via
Copy link