Srbija Vesti

Kamp ispred Predsedništva ako vlast do 11. februara ne zabrani eksploataciju bora i litijuma

protest ispred predsedništva
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Iz organizacije Kreni-Promeni poručuju da je došlo je do usaglašavanja jednog zajedničkog zahteva u dogovoru sa meštanima iz doline Jadra i sa drugih ugroženih područja. Kako se navodi u saopštenju, zahtevom koji Vlada Republike Srbije može da ispuni procedurom koja ne traje duže od 15 minuta trajno bi se onemogućila svaka namera da se u bilo kom delu Srbije eksploatišu litijum i bor.

U dogovoru sa meštanima iz doline Jadra i sa drugih ugroženih područja, Vladi Srbije ostavljen je rok do petka, 11. februara da dopuni zakon, poručuju iz Kreni-Promeni i dodaju da će u suprotnom, organizovati kampovanje ispred Predsedništva Srbije do raspuštanja Skupštine.

Razlog za radikalizaciju je to što Rio Tinto i pored ukidanja prostornog plana i dalje kupuje parcele, a po Gornjim Nedeljicama krstare džipovi sa NN licima u pratnji policije. Što se ljudima preko noći seče šuma, i što im se upada na privatne posede kao da živimo u hajdučiji a ne u državi.

Brojne javne ličnosti će meštanima pružiti podršku kroz razne aktivnosti tokom kampovanja. Beograd će pokazati svoje solidarno, gostoljubivo lice ovim ljudima koji se nalaze u situaciji da ih sopstvena država proteruje sa vekovnih ognjišta.

Iz Kreni-Promeni poručuju da sledeći može biti svako od nas, svako nama blizak, jer je u planu da se po Srbiji proseje četrdesetak rudnika!

“Mi nemamo drugu domovinu, i odgovorni smo prema precima koji su za svoju slobodu neretko plaćali strašnu cenu, odgovorni smo i prema onima koji dolaze nakon nas, sada je čas da načinimo gest pred kojima se nećemo stideti ni prema precima, niti prema potomcima. Ukoliko se okupimo još jednom, ovaj put konačno, u četvrtak, vlast će pod pritiskom izborne kampanje i zarad očuvanja rejtinga morati da popusti, a mi ćemo ostvariti jednu od onih pobeda zbog koje će nam se diviti ceo svet” navodi se u saopštenju ove organizacije.

Kreni-Promeni poziva sve građane na protest u četvrtak ispred Predsedništva, u 19h dok će večeras biti organizovan protest “Srbija nije na prodaju” u Kragujevcu, a u petak će se pridružiti poljoprivrednicima na protestu u Šapcu.

SEOS i Kreni-Promeni traže zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma i bora 

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
44 Shares
Share via
Copy link