Beograd Magazin

Drveće zabetonirano zbog novog supermarketa su dokaz da ljudska pohlepa nema granice

Drveće
Foto: Mira Odić

Nismo jedini kojima se oduzima pravo na vazduh i vodu – zarad nicanja novog supermarketa „Sunce“ na Miljakovcu 2, pametnjakovići su nemilosrdno zabetonirali živo drveće, ostavljajući im, kobajagi, priliku da žive.

Nemilosrdni izvođači radova zabetonirali su drveće na Miljakovcu do same kore, ne ostavljajući im ni milimetar prostora za prolaz vazduha i vode. Da ne bude da su ih posekli, te time narušili beogradsko zelenilo, oni su našli način da ga iznure i izmuče dok se samo ne preda.

– Glupost, nemarnost i konzumerizam su najveća zaraza koja preti da nas zakopa kao ovo drveće, ostavljajući nas naizgled u životu, samo bez vazduha i vode… lagano izumiranje, užas, kakav nepatvoreni idiotizam – napisala je autorka fotografija Mira Odić.

Do koje mere je stigao ekocid, da se više ne „rešava po kratkom postupku“, već mučno, iznurivanjem do iznemoglosti i poslednjeg daha života. Ovo nam je više nego jasna poruka kakvi zločini se odigravaju nad živim svetom u koji spadamo i mi. Kako jedan komentar kaže:

– To je kao kada bi čoveka skroz zakopali, a glava samo viri, pa ti diši onda.

Ne mogu da ostanem nepristrasna i ne kažem da se i ja ponekad osetim kao ovo drvo, nad kojim se odvija tuđa volja dok se bori za prirodom dato i osnovno pravo – pravo na vazduh i vodu. Ne znam za vas.

Nacionalni park FG ošišao šumu do nule, nova će izrasti – nikad!

Kristina Bondžulić

Poetičan diskutant. Disciplinuje misli pisanjem

komentar

Klikni da objaviš komentar

193 Shares
193 Shares
Share via
Copy link