Magazin Srbija

Vulin otkucao ruske opozicionare Moskvi u zamenu za savete kako da ućutka aktiviste u Srbiji

Foto: Printskrin/ Instagram

Ministar policije Aleksandar Vulin je više puta išao u Moskvu kako bi razgovarao sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolajem Patruševim. U maju prošle godine otišao je kako bi ruskim vlastima predao podatke o sastanku ruskih opoziconara u Beogradu, ali se nije vratio praznih ruku.

Ruskoj Vladi je obećao da mu neće promaći nijedan ruski opozicionar a za dobro vladanje i pomoć dobio je proverene savete kako da zastraši, ućutka i prati srpske nezavisne novinare, nevladine organizacije, aktiviste i opoziciju.

Vulin preti tužbom

Na tekstove u medijima koji tvrde da je trčao u Rusiju da otkuca rusku opoziciju Vulin se oglasio saopštenjem Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem finim rečnikom kaže da „svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“, komentarišući ruskog opozicionara Vladimir Kara-Murza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vladimir Kara-Murza (@vkaramurza)

“Ne znam u koju kategoriju spada ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, ali znam da je lažov koji će svoje laži morati da pravda i pred srpskim i pred ruskim sudovima, gde god da budem mogao da ga tužbom izvedem pred lice pravde i dovedem poznavanju istine. Laži da ministar policije Srbije nosi bilo kakve podatke bilo kome je opasna i sračunata podlost, kako bi se Srbija prikazala kao nesuverena zemlja kojom drugi upravljaju. Sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije gospodin Nikolaj Patrušev, sa kime sam se zvanično sastao više puta, je prijatelj Srbije i profesionalac koji zna da je poštovanje zakona i princip ravnopravnosti u odnosima naših zemalja mera svih stvari kao i način i njegovog i mog rada“, stoji u saopštenju ovog ministarstva.

Radna grupa postoji

Rusija i Srbija su u najstrožoj tajnosti formirale „Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, koja ima zadatak da sprečava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima, objavio je portal Direktno početkom decembra prošle godine što se obistinilo krajem godine.

Transkript sastanka u maju 2021.

Predstavnici ruske opozicije održali su prošle godine, u periodu od 4. do 12. maja, seminar u jednom hotelu na Novom Beogradu. Ovaj skup od prvog do poslednjeg dana, prema tvrdnjama učesnika, pratile su srpske bezbednosne službe.

To je u razgovoru za dnevni list Nova, potvrdio koorganizator skupa i ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, a njegove reči potvrđuje i jedan od predavača na seminaru u Beogradu, advokat Dimitrij Zahvatov.

Dva dana nakon seminara u Beogradu, u Moskvu je otputovao ministar srpske policije Aleksandar Vulin. Njegov dvodnevni boravak u Rusiji obeležio je sastanak sa Nikolajem Patruševim, kom je, kako saznajemo, predao transkripte snimljenih razgovora ruskih opozicionara, obećavši pomoć Srbije u obračunu s njima.

U transkriptu razgovora, do kog je došao dnevni list Nova, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu.

“Za Srbiju je borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja”, rekao je Vulin.

U transkriptu razgovora dvojice funkcionera, u koji je dnevni list “Nova” imao uvid, navodi se da je Vulin obećao da će Srbija redovno obaveštavati rusku stranu o delovanju organizacije “Otvorena Rusija”.

Dve nedelje nakon sastanka, Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je koorganizatora seminara u Beogradu i predstavnika “Otvorene Rusije” Andreja Pivovarova.

Vulin je na sastanku izrazio spremnost srpske strane da učestvuje u obuci koja se odnosni na borbu protiv trgovine narkoticima, organizovanog kirminala, uništavanja eksplozivnih naprava, ali i negativnog delovanja nevladinih organizacija.

Ponovo u Moskvu po savete

Portal Direktno objavio je da je ministar policije Aleksandar Vulin, dan pred velike proteste u Srbiji, 4. decembra doputovao u Moskvu da od prvog čoveka bezbednosnog sektora Rusije Nikolaja Patruševa koji predsedava pomenutom Radnom grupom, dobije smernice kako da se u subotu obračuna sa protestantima širom Srbije i na koji način da brani Vučićevu vlast u vremenu koje dolazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko Risovic (@markorisovic)

Sastančilo se i u maju 2020.

Naime, na osnovu ruskih instrukcija neposredno posle sastanka u Moskvi, krajem maja 2020, vlast u Srbiji je započela javni progon novinara i NVO aktivista protiv kojih je prema dokumentu objavljenom 20.7.2020.

Uprava za sprečavanja pranja novca pokrenula postupak za pranje novca i finansiranje međunarodnog terorizma, navodi Direktno.

Na spisku su se našli: između ostalih – NUNS, UNS, CINS, BIRN, KRIK, CRTA, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija, Novosadska novinarska škola. Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Vojvođanski građanski centar, Inicijativa mladih za ljudska prava, Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Centar za evroantlantske studije (CEAS), Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, Centar za vladavinu prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar za ljudska prava, LIBEK, CANVAS, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Helsinški odbor za ljudska prava, tvrdi Direktno.

Ovaj javno objavljeni model primenjen u Rusiji nije mogao da prođe u Srbiji zbog pobune javnosti pa se i pored bahatih izjava tadašnjeg direktora Uprave za sprečavanje pranja novca ništa u realnosti nije desilo, navodi Direktno.

Izvor: Direktno/Nova

Ruski opozicionari optužili Vulina da je Kremlju predao transkripte njihovih razgovora iz Beograda

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link