Srbija

Vulin u okviru BIA formira jedinicu za hapšenju po uzoru na JSO

vulin_850x
Foto: MUP

U Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) pod rukovodstvom Aleksandra Vulina, kako nezvanično saznaje NIN, planiraju da formiraju grupu za hapšenje.

Kako piše ovaj nedeljnik, to veoma podseća na vreme Slobodana Miloševića, kada je bila aktivna Jedinica za specijalne operacije (JSO) ili takozvane crvene beretke.

Zasad nije poznato zbog čega je Vulinu potrebna takva služba, ali i šta će konkretno biti zaduženja zaposlenih u toj službi, ukoliko dođe do njenog formiranja.

Opravdano se postavlja pitanje da li će nova služba zapravo služiti za Vulinov obračun sa neistomišljenicima, s obzirom na to da je, dok je bio ministar policije, načio nekoliko spornih koraka.

Najpre je pokušao da provuče Zakon o unutrašnjim poslovima koji je bio pun spornih odredbi kojima se krše prava građana. Zbog toga su se brojne nevladine organizacije pobunile, ali i javnost, što je dovelo do toga da se odustane od zakona.

Nešto ranije, otkriveno je i da je, prema tvrdnjama ruskog opozicionara Vladimira Kara-Murze, prisluškivao i pratio ruske opozicionare u Srbiji.

– U maju prošle godine (2021) Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa (Nikolajem) Patruševim – rekao je u intervjuu za nova.rs Vladimir Kara-Murza.

Kako je tada izjavio, on i njegove kolege bili su pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

– Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni.

Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Andrej Pivovarov je uhapšen – rekao je Kara-Murza.

Nekoliko meseci pre toga saznalo se da su Rusija i Srbija u najstrožoj tajnosti formirale Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija, koja ima zadatak da sprečava masovne demonstracije i da vrši konstantan nadzor nad opozicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i nezavisnim novinarima.

Vulin kaže da Srbiji nije mesto u EU, smrzo sam se da je zapravo u pravu

Izvor: Nova

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link