Magazin Srbija

Vučić vratio Zakon o vodama. Ekolozi upozoravaju na političku igranku: Lomiće se na Rio Tintu

vučiććć
Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić vratio je danas na ponovno glasanje Zakon o vodama. Ekološki aktivisti poručuju da je ponovo na delu čista politička odluka i proračun Vučića, a Aleksandar Ćuta Jovanović poručuje da finalna borba tek sledi i da će se sve lomiti na Rio Tintu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je Skupštini Srbije Zakon o vodama na ponovno odlučivanje. Vučić je vratio Zakon jer nije usklađen sa ustavno pravnim poretkom Republike Srbije, saznaju beogradski mediji od izvora iz Narodne skupštine.

Kako se može čuti, sporni zakon je vraćen i zaveden i u narednom periodu će se naći u proceduri.

Ekološki aktivista Aleksandar Ćuta Jovanović rekao je za Nova.rs da je sve ovo Vučićeva politička igranka.

– Vučić prvo krši ustav zakon pa ga onda povlači, a onda vraća. Nakon toga kaže narod je u pravu. Sve su to njegove političke igranke. Ubeđen sam da nikada neće raspisati referendum o Rio Tintu. On se ne snalazi na terenu ekologije i to je ono što on vidi kao najveću opasnost za svoju vlast. Vučić ne može da se sakrije, sledi ključni momenat a to je Rio Tinto. Na tome će se lomiti sve – rekao je Ćuta za Nova.rs.

Radomir Lazović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ kazao je da je Zakon o vodama urađen u tajnosti i da je on štetan po nekoliko osnova.

– Bila je moguća direktna pogodba za splavove i problem je što je njima bila moguća direktna eksploatacija vode. Ostaje da vidimo zbog čega je Vučić sada povukao Zakon o vodama, njemu je retko interes građana na pameti. Moguće da je došlo do unutrašnjim poremećaja u interesnim grupama SNS – rekao je Lazović za Nova.rs.

On ističe da je ogromno nezadovoljstvo građana zbog ovog zakona, te da takve akcije sigurno imaju uticaja na odluke.

– Da Vučić reaguje pozitivno na argumente koje ukazuje organizacije i aktivisti, to bi bilo dobro, ali sumnjam da samo to ima uticaj. U prošlosti je se pokazalo da on ne reaguje na nešto što su zdravorazumski argumenti, a da uvek reaguje na probleme unutar stranke – zaključio je Lazović.

U vraćenom zakonu, podsetimo, sporna je odredba koja omogućava direktnu pogodbu prilikom zakupa vodnog zemljišta.

Prema tim izmenama vodno zemljište moglo bi da se daje u zakup neposrednom pogodbom za plutajuće objekte, poput splavova i kućica, koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu zakona.

Predstavnici ekoloških udruženja zamolili su Vučića da ne potpiše izmene Zakona o vodama i da ga vrati na ponovno pisanje u kojem bi učestvovali i zainteresovani građani i stručna udruženja.

Vučić je potom poručio je da će novi propis pročitati i potpisati ako je u skladu sa Ustavom, a da u suprotnom neće.

Zagorka Dolovac, kadar demokrata sa naprednim pogonom, neradom zaslužila 3. uzastopni mandat

254 Shares
254 Shares
Share via
Copy link