Koronavirus Srbija

Oliverina vrlo važna pitanja i Vučićevi (ne)jasni odgovori

Predsednik Srbije je sinoć gostovao u emisiji Upitnik, autorke Olivere Jovićević. Iako bi kritičari rekli da na medijskom javnom servisu ali i u ostalim medijima nedostaje suočavanje predsednika sa predstavnicima opozicije, pažljivom gledaocu sinoćne emisije nije promaklo nekoliko vrlo važnih pitanja koje je Olivera postavila predsedniku.

Evo nekoliko primera.

Nakon uvodnog dela gde se najviše govorilo o pooštravanju mera i uvođenju celodnevnog i višednevnog policijskog časa, o čemu smo izvestili ranije danas, dotakli su se teme obolelih zdravstvenih radnika u Srbiji.

Da li je tačno da je virus ušao u VMA?

Ne znam šta znači da li je virus ušao…Virus vam je u svakoj bolnici…Nema nikakve sumnje da je bilo obolelih i smrtnih sliučajeva. Oni kažu umrlo je dvoje ljudi pre petnaest, dvadeset dana. Dobro, i? Izvršili ste dezinfekciju…

Da li je bilo moguće sačuvati Dedinje? Je li ovo crveni alarm da nešto mora da se uradi?

A šta? (“Pa pitam”, kaže Olivera) Pa pitam i ja vas šta treba da se uradi. Znate li ijednu zemlju na svetu gde se to nije dogodilo? Jednu mi navedite. (…)

Olivera: Kako je moguće da se urgentni pacijenti, najteži bolesnici ne testiraju odmah po prijemu? Zašto medicinsko osoblje, pod punom opremom, ne pristupa tim pacijentima kao da su potencijalno zaraženi? Meni, kao laiku to nije jasno, da li je vama jasno?

Vučić: Ne.

Olivera: Nije vam jasno? Pa jeste li pitali Bojića (bolnica Dedinje)?

Vučić: Jesam.

Olivera: Šta je on rekao?

Vučić: Rekao je da je sve preduzeo.

Olivera: Šta je preduzeo? Rekao je posle 4 dana kada su dobili temperaturu “Mi smo shvatili da oni imaju Covid”

Vučić: I šta sad želite da uradimo?

Olivera: Je li to crveni alarm? Šta nam to govori? Krizni štab kaže prodiskutovaćemo…

Vučić: Šta oni mogu da urade? Da uzmu sekiru pa da mu otkinu glavu?

Olivera: Tek kad se nešto desi, onda reagujemo novim merama.

Vučić: Ne znam šta bih vam rekao, nemojte da se ljutite.

Da li je moralo doći doći do hapšenja novinarke u ovako osetljivom vremenu, iako je hapšenje novinara uvek osetljivo pitanje?

Ne znam šta bih vam odgovorio? Ja mislim da je svaka lažž koju su prosuli, a bilo ih je mnogo. Od one prve, policijski dokazane, kada su govorili da su volonteri SNS-a uzeli 1000 din od bake iz Smedervske Palanke za paket, anisu joj uzeli ni dinar, već su joj poklonili…

Do toga da nemamo goriva, preko toga da će biti uveden policijski čas pre osam dana (…) do toga da KCV nema zaštitne opreme, što je bila laž. Nije pitanje da li neko podiže paniku, već da li govori istinu ili ne. (…) Neću da govorim o toj ženi, niti o njenim političkim aktivnostima i nameri. (…) Treba da izađete (vlast i bolnica) i da pokažete kakvo je stvarno stanje stvari.

Olivera: Ana Brnabić stalno govori kako se oko važnih stvari konsultuije sa Vama. Da li vas je konsultavala kad je donosila Zaključak o informisanju?

Vučić: Pa ne… Ne konsultujemo se baš….

Olivera: Ali ovo je jako važna stvar predsedniče.

Vučić: Pa dobro, izvinjavamo se oboje što se oko toga nismo konsultovali. (…) Oni koji lažu, obiće im se to o glavu, kao što im se i odbilo i ovim vašim prilogom i prilogom Rojtersa, koji je napravio prilog istog dana.

Olivera: KCV je pozvao Rojters, jer tobože građani veruju više stranim medijima. Ja se sa tim ne bih složila i više bih volela da je pozvao RTS.

Vučić: I ja bih.

Olivera: Pa eto još jedna nelogičnost, ali dobro.

Kakva je procedura sa poljoprivrednicima (nemogućnost i komplikovanost procesa da dobiju dozvolu za rad tokom policijskog časa)?

Ja sam malo obilazio polja. Kao što vidite imao sam prilike i da pocrvenim. Ovilazio sam polja da vidim kako ide setva i ide setva. Sve probleme koje imamo gledamo da rešimo (…) Dali smo vrlo fleksibilna pravilima (zabrana kretanja za seljane iznad iznad 70 godina starosti). Znam da ima problema i sa kravarima, stočarima…

Olivera: Ali setva ne može da čeka. Jeste li u kontaktu sa ministrom, šta može da se uradi?

Vučić: Pa već sam vam rekao da jesam. Radimo na tome svaki dan i borimo se.

Vi ste verovatno čuli o mladom poljoprivrediku koji je skinut sa traktora i priveden?

Nije on skinut sa traktora. Tu se dogodilo nešto drugo, pošto sam pogledao i službenu belešku, ali neću da govorim o službenoj belešci, zato što hoću da sačuvam tog čoveka…

Olivera: I kažnjen je sa 50 hiljada dinara?

Vučić: Bolje da vam ne kažem šta se tu sve dogodilo, ali…Siguran sam da bi on danas drugačije postupio nego što je tada.

Olivera: Dakle, ovo je samo deo priče?

Vučić: To je inače samo deo priče i nije jedini slučaj.

Olivera: I neće se desiti da policija skida sa traktora poljoprivrednika koji se vraća sa njive i da on odgovara po zakonu?

Vučić: Niko to normalan ne bi uradio.

Često vas vidim bez maske i rukavica?

Evo vidite me i večras zato što ima dva mestra razdaljine između nas. (…) Ja sam opasan slučaj, jer sam i srčani bolesnik i visok pritisak.  Ja bih to (zarazu virusom) teško izdržao. Ja sam ta najugroženija grupa…

Olivera: Zbog toga vas pitam. Da li vam je palo na pamet da se testirate?

Vučić: Ne bi tu bilo velikih problema sa mnom. Nemoj da se sekirate uopšte za to.

Vučić: To je bilo glupo…; Brnabić: To je bila moja glupost

 

 

Avatar

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link