Magazin

Kako je propao Vučićev pokušaj da napravi novo s*nje u Crnoj Gori

Aleksandar Vučić će, sva je prilika, Badnje veče provesti skromno, slušajući “Pljevaljske tamburaše”. A nije tako hteo. Već je na sva zvona najavio, putem svojih kanalizacionih glasila, da će paliti Badnjak u Pljevljima, pa se dvaput sastao s Patrijarhom. Kad na kraju – ćorak.

Optužio je vlast u Crnoj Gori da je “lažovska”, naljutio se i , pomalo uvređen, otkazao posetu. U stvarnosti, bilo je malo drugačije. Niti njemu smeta “lažovska vlast” u Crnoj Gori, niti on smeta tamošnjem vladaru Milu. Dvojica balkanskih despota imaju zajedničkog medijskog stratega – Vladimira Bebu Popovića, bez čije režije se ne dešavaju važnije stvari na relaciji Srbija-Crna Gora.

Ono što je Vučić prećutao jeste da mu je Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, na čelu sa vladikom Amfilohijem, poručio da nije dobrodošao.

pljevaljski-tamburasi-vucic

Iako su mediji koje kontroliše Aleksandar Vučić najavili njegov dolazak 6. januara na sever Crne Gore kako bi prisustvovao paljenju badnjaka, u Crnoj Gori to sa oduševljenjem nisu prihvatili, pogotovo oni koji svake večeri protestuju zbog Zakona o slobodi veroispovesti, koji je potpisao predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Vučić se, u svojstvu predsednika Srbije, za svega nekoliko dana sastao sa patrijarhom Irinejom kako bi izvršio dodatni pritisak na episkope u Crnoj Gori, koji su mu poručili da nije dobrodošao. Na kraju je bio je prinuđen da iz Predsedništva sa konferencije za novinare saopšti da, ipak, na Badnji dan neće otići u Crnu Goru.

vucic-sizofrenija

Da se i sam patrijarh srpski uplašio posledica pogubne podrške koju pruža Vučiću u njegovom obračunu sa episkopima u Crnoj Gori koji mu nisu naklonjeni, svedoči i činjenica da da Irinej odbio zajedničko obraćanje medijima koje je postalo uobičajeno nakon njihovih sastanaka.

Potom je Vučić, u svojstvu urednika tabloida, krenuo u kukavički napad lažima i klevetom na vladiku Amfilohija.

vucic-crna-gora-informer

Kako god, u Crnoj Gori su pod okriljem Mitropolije Crnogorsko-primorske u toku protesti protiv  Zakona o slobodi veroispovesti, koji je, faktički, usvojen samo zbog imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Gojko Perović, rektor Cetinjske bogoslovije i jedan od najbližih saradnika mitropolita Amfilohija je rekao:

– Vučić neka dođe kao državnik u posetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno. Verski praznici nisu prilika za to. Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe – izjavio je Perović za “Dan”.

otac-gojko-vucic
Foto: Facebook

U protestnim šetnjama učestvuje svaki šesti stanovnik Crne Gore, a osim pravoslavnih, među njima sui  katolici i muslimani. Tako, recimo, kada protestna kolona prolazi kroz podgorišku Staru varoš, muslimani izađu ispred kuća i aplaudiraju. Istovremeno, prvi vatrogasac koji je odbio da asistira policiji u akcijama protiv protestanata je Hrvat Bojan Rukavina.

Organizatori protesta ne dozvoljavaju uključivanje političkim subjektima ni nošenje stranačkih obeležja. Jedini koji su pozvali Vučića da se priključi jesu predstavnici lažne opozicije u Crnoj Gori iz Demokratskog fronta (nešto slično kao Čeda Jovanović u Srbiji).

Na kraju, ostalo je nejasno u kojem svojstvu je Vučić želeo da ode u Crnu Goru. Na svojoj omiljenoj televiziji Pink je rekao da to “nije zvanična niti radna poseta”, a već je ranije više puta naglasio da “nije neki veliki vernik”.

Zanimljivo je opažanje dramaturga Siniše Kovačevića, koje je objavio na Twitteru:

“Da si mogao da organizuješ svoju litiju od stotinak autobusa i pet hiljada posnih sendviča, itekako bi išao u Pljevlja. Bez te pratnje ne mozeš ni u Pančevo. Nema aplauza. Ovako, konferencija za novinare pa udri po patetici, preti moćnima, nisu tu, kad dođu ljubićeš ih u opanak. Navikli su. Sokole srpski.”

vucic-napusta-politiku

Kojem vi Aleksandru Vučiću verujete? Onom koji prepodne kaže da “Srbija nikad nije uživala veći ugled u svetu nego danas” ili onom, popodne istog dana: “Ceo svet se udružio protiv Srbije”?

 

Top 10 karikatura Aleksandra Vučića

74 Shares
Share via
Copy link