Magazin Srbija

Vučić počeo da širi paniku, pa sad poziva građane da ne nasedaju na vesti o nestašici

vucic-instagram
Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se preko svog Instagram naloga građanima Srbije da ne brinu i ne nasedaju na dezinformacije vezane za nestašicu goriva ili hrane.

– Poštovani građani Srbije, Srbija nije ni u kakvom ratu niti će biti. Srbija će sačuvati mir i stabilnost i molim vas poštovani građani Srbije nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, benzina svega što nam je potrebno u budućnosti jer odgovorna i ozbiljna srspka država za to se postarala. Dakle nema potrebe da bilo gde žurite, da bilo šta tražite, ponašajte se normalno kao i svakog drugog dana jer čuvaćemo mir i gledaćemo kako da srspka ekonomija ubrbrzano napreduje. Hvala vam na poštovanju i veri u srpsku državu. Živela Srbije – rekao je predsednik u video poruci na Instagramu.

Jovanović: Ako neko širi paniku, to je predsednik

Urednica “Novog magazina” i “Danasa” Jelka Jovanović ocenila je da je za nju nastup predsednika Aleksandra Vučića povodom situcaije u Ukrajini za nju – lično zabrinjavajuć.

– Mislim da ako neko širi paniku, to je on – rekla je Jovanović nakon sinoćnjeg saopštenja Vlade da neko namerno širi paniku i da u Srbiji nema problema sa snabdevanjem derivatima.

– Meni je taj nastup, ne samo taj, ali taj posebno predsednika Vučića lično zabrinjavajući. Mislim da ako neko širi paniku – to je on, u tom nastupu čak je u jednom trenutku rekao da ne brinemo, da će biti i repa uvezena, tako da svinje ne moraju da brinu. Sama ta poruka – imamo za šest meseci jasno kaže – vrlo su oročene rezerve. Jasno je zašto se ljudi plaše…Drugo, tu je i sećanje na užasne ratne godine. Paniku ne šire ljudi, nego su uplašeni, a panika se indukuje odozgo – rekla je Jovanović za N1, komentarišući redove koji su se stvorili na pumpama, kao i povećanu potražnju za prehrambenom robom u radnjama.

Radosavljević: Nema mesta za paniku, pravljenje rezervi nafte nije opravdano

Profesor Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Goran Radosavljević kaže za N1 nema mesta za strah i paniku kada je gorivo u pitanju i ne treba da pravimo rezerve. “Uverili smo se i kada je korona počela da pravljenje rezervi nije bilo opravdano”, kaže on.

Ističe da je ljudima koji su preživeli iskustva iz devedesetih i korone malo potrebno da se “potpale” i krenu da kupuju.

– Imao sam iskustva iz supermarketa, nije moglo da se uđe. Nije dobro da se širi panika, ima nafte na svetskom tržištu, ne bih previše paničio, siguran sam da će biti derivata. Potrebno je da vlast, ali i potrošači ne šire paniku – kaže Radosavljević.

Kaže da je sa ovom cenom nafte na svetskom tržištu, a ocekuje se da će rasti, realna cena je blizu 200 dinara.

– Kada je cena smanjena, cena na svetskom tržištu je bila oko 91 dolar, sada je 111-112 dolara, posle odmrzavanja će doći do rasta cena. Rusija plasira 10 odsto sirove nafte, ako dođe do prestanka izvoza jako je neizvesno da će neko moći da popuni tu količinu. OPEK je izjvaio da neće provećavati proizvodnju, što ne doprinosi stabilizaciji cena. Ukoliko dođe do potpunog prekida, pitanje je dokle bi rast cena mogao da ide – kazao je.

Dodaje da kod kompanija u Srbiji postoje određene rezerve.

– Imamo sirove nafte za dva meseca, to je jako malo, u Evropi je to nekih šest meseci. U roku od dva meseca, ako budemo imali poteškoća da dođemo do nafte, možemo da ostanemo bez nafte, ali ne očekujemo da će to da se desi – ocenio je Goran Radosavljević.

Vlada Srbije saopštila je, povodom informacija koje kruže društvenim mrežama, da Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima.

Gužve na pumpama, brašno nestaje s rafova, a vlast gleda u Sunce ili tako nešto

Izvor: FoNet, N1

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
414 Shares
414 Shares
Share via
Copy link