Magazin

Malo nas je plašio najtežom zimom u istoriji, Vučić sad najavljuje haos na Kosovu

av
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas građanima u zgradi Predsedništva gde je govorio o, kako je naveo, planiranoj odmazdi privremenih vlasti na Kosovu prema građanima srpske nacionalnosti.

On je želeo da izvesti javnost o „veoma komplikovanoj i složenoj situaciji“ koja trenutno vlada na području Kosova i Metohije. Predsednik je rekao da se kulminacija očekuje večeras u ponoć.

– Znam da mnogo godina, decenijama, mnogi ljudi ne žele ni da čuju o realnim problemima sa kojima se naša zemlja suočava. Albanci su poslali su na administrativne prelaze dve jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica – istakao je Vučić.

Predsednik je napravio paralelu sa ukrajinskim sukobom.

– Prištinski režim pokušava da uvek praveći od sebe žrtvu pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu u kome misle da veliki Putin naredio malom Putinu pa će novi Zelenski u liku Kurtija da spasava narod od velikosrpskog hegemonizma – kazao je “mali Putin” od Srbije.

Iako građani mahom znaju da se “dole” nešto kuva, a nimalo dobro ne miriše, malo ko zna da je reč o problemu sa srpskim ličnim kartama i tablicama za automobile koje prištinski režim želi da ukine i prilagodi ih svojim propisima.

Vučić je podsetio da je Srbija pristala na KS tablice, koje je UNMIK predložio, a čije je važenje 2016. godine produženo za još 5 godina, dakle do 2021, dok je nakon tog roka predviđeno da se dve strane ponovo sastanu kako bi došli do novog kompromisnog rešenja.

U međuvremenu, Priština je KS tablice ukinula kao i srpske sa KM oznakom, nametnuvši Srbima da i oni moraju imati RKS, tablice države Kosovo, kao obavezne na svojim automobilima.

– Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Oni su u stanju da ne postoji stvar koju ne pokušaju da prodaju Srbima, a Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju – poručuje Vučić.

On je ponovo osudio ponašanje dela javnosti, optuživši ih za svesno i namerno urušavanje narodnog jedinstva po pitanju situacije na Kosovu.

Srbe na Kosovu je ponovo zamolio za strpljenje, za mir i nenasilje, kako situacija ne bi eskalirala.

“Samo nam je falio još taj problem”, rekao je predsednik Srbije.

– Molim Albance, molim sve da ne dođe do bilo kakvog sukoba. Molim i predstavnike međunarodne zajednice da malo vode računa o međunarodnom pravu i da malo vode računa da ne dođe do sukoba. To je moja velika molba. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir. Predaje neće biti, Srbija će pobediti. Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam kažem Srbija će pobediti – poručio je.

U međuvremenu, juče su mediji preneli vest o hapšenju dvojice mladića srpske nacionalnosti jer su u Zubinom Potoku nosili majice sa natpisom “Nema predaje”. Kao razlog hapšenja navedeno je raspirivanje mržnje.

“Ispitivali su ih, maltretirali, oduzeli su im majice, naterali ih da majice pocepaju u policijskoj bazi Brnjak i pošto su im uzeli izjave napisali su im prijave pod izgovorom da izazivaju rasnu i nacionalnu mržnju“, rečeno je RTS-u od izvora sa severa Kosova i Metohije.

Osim što se već mesecima pripremamo za “najtežu zimu od 1944. godine” i rast cena svih životnih namirnica, uporedo traje priprema naroda na neki novi sukob na Kosovu, u situaciji kada svima preti nova egzistencijalna kriza.

U ovoj situaciji, možemo i moramo osuditi političare i njihove pogubne mere, manipulatorne odluke i izjave.

Kome je stalo da sada raspiruje mržnju, da govori o novom ratu na Balkanu, da provocira i rizikuje živote civila koji na ovom prostoru svaki dan ustaju i ležu sa mirisom baruta?!

Slobodno u Albaniju na more, ali do septembra da ste nazad mora tata u rat

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
260 Shares
260 Shares
Share via
Copy link