Koronavirus Novi Sad

Vučević: U Novom Sadu mere ostaju na snazi, pomoć privrednicima

milos-vucevic
Foto: Instagram

Na konferenciji za novinare povodom drugog paketa mera podrške privrednim subjektima koje je Grad Novi Sad pripremio u cilju ublažavanja negativnih posledica epidemije bolesti Кovid 19, gradonačelnik Miloš Vučević najpre se osvrnuo na epidemiološku situaciju.

Prema njegovim rečima došlo je do stabilizacije, a kako je izjavio, na jučerašnji dan bilo je 1445 aktivnih slučajeva.

Prvi čovek Novog Sada je dodao da će za sve građane osim za sportiste, zabrana rada bazena važiti do kraja kupališne sezone. Po njegovim rečima, nema uslova da popuste mere.

– Nije to nikakvo sprovođenje strogoće, već nužnost da bismo izdržali sve ovo, da bismo sačuvali zdravlje građana i da bismo sačuvali zdravstveni sistem grada, imajući u vidu i da nam jesen predstoji – navodi on.

Vučević dodaje kako je grad izašao iz najgoreg talasa sa kojim je bio suočen.

– Dobar trend je da svakog dana imamo više otpuštenih iz bolnica nego onih koji su primljeni. Nadamo se da ćemo se polako oporaviti i da ćemo naučiti da živimo s kovidom dok ne stigne lek, odnosno vakcina – zaključuje Vučević.

Кako je ocenio, zahvaljujući stabilnom budžetu prethodnih osam godina, što je zasluga svih koji žive u Novom Sadu, Grad je u mogućnosti da pomogne onima čije poslovanje je otežano.

– Proletos smo izdvojili u te svrhe dva miliona evra, a sada paket mera iznosi milion i 100 000 evra, odnosno 122 525 210 dinara. To podrazumeva popust od 50 posto za zakupce poslovnog prostora kod Uprave za imovinu za avgust i septembar, ali taj period će biti produžen do kraja godine za sve mere – naveo je Vučević.

Po konstituisanju novog saziva Skupštine grada, biće doneti akti koji to omogućavaju.

– Popust od 50 posto, namenjen je i zakupcima prostora na SPENS- u, kao i za poslovni prostor, zemljište za postavljanje manjih montažnih objekata, za sve rezervacije, zakupe tezgi i akontaciju za Кvantašku pijacu, kod JКP ”Tržnica”. Oslobađanje plaćanja u visini od 100 posto vrednosti zakupa poslovnog prostora predviđeno je za bioskop ”Arena”, a predviđeno je i potpuno oslobođenje plađanja takse za zauzeća javne površine za letnje i zimske bašte, kioske, uređaje za kokice. Neće se naplaćivati ni taksa za isticanje firme za bioskop, kao ni firmarina za hotelijerstvo i smeštaj i za turističke agencije – istakao je Vučević i dodao da je merama obuhvaćeno 5667 preduzetnika, odnosno svaki peti privrednik u Novom Sadu.

Кako je naveo, mere su kreirane prema stepenu ugroženosti.

– Imaćemo manje prihode u budžetu zbog ovoga, ali dugoročno, to je bolje za Grad, jer ćemo zadržati radna mesta i pomoći privrednicima da opstanu. Grad će do kraja godine normalno funkcionisati, uprkos ozbiljnim izazovima oko JSP-a i SPENS-a – rekao je gradonačelnik.

On je takođe kazao da je u Novom Sadu dobar trend kada je reč o zaposlenosti, tj. da se beleži rast od 5554 nova zaposlena u poslednjih jedanaest meseci.

Tiodorović: Srbija uvodi PCR test i karantin za strance!

Izvor: Telegraf, 021

21 Shares
Share via
Copy link