Magazin Novi Sad

Vučević Novosađanima obećao džabe karte za bazen na Spensu, izvinjenje za spiskane 2 godine i milion evra na sanaciju

spens-obilazak
Foto: Grad Novi Sad/PR služba

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je jutros radove na sanaciji rekonstrukcije zatvorenog olimpijskog bazena na Spensu koja se otegla kao gladna godina i milion evra, i najavio da će oni biti završeni do kraja godine, mada se on lično nada da će sve biti spremno 15. decembra, te će Novosađani, posle tačno 24 meseca biti u mogućnosti da ponovo koriste kompleks bazena.

Vučević je bazene obišao zajedno sa upravom Spensa, nadzorom sa Fakulteta tehničkh nauka, ali ne i predstavnicima izvođača iz firme „Max Cor“, koja je prihvatila da sve finansira nakon što je ustanovljeno da nisu dobro prvobitno uradili popravke bazena koje su plaćene preko milion evra.

Iz Grada nisu videli ništa sporno u tome što nema izvođača, navodeći da su prisutni radnici. Ono što je bilo primetno je da je bilo tek oko 20 radnika koji nisu imali nikakve oznake firme na sebi, a većina je imala veoma čiste radne uniforme, što je delovalo kao da su obučene neposredno pre dolaska delegacije, preneo je portal 021.rs.

U to da su radnici koji rade rekonstrukciju bazena odlično opremljeni, čisti i uredni za svaku pohvalu, kao da rade u parfimeriji a ne na popravci bazena se možemo uveriti i na fotografiji koja je, uz saopštenje za medije, stigla iz službe za odnose sa javnošću Grada:

spens-bazeni-obilazak
Foto: Grad Novi Sad/PR služba

– Nije bilo jednostavno izvršiti reviziju projekta i otklanjati fizičke propuste iz prve faze koja se iskomplikovala. Hteli smo najbolje, ali nekada se stvari u životu iskomplikuju – rekao je Vučević, veoma filozofski, ako možemo da primetimo. Kao što je i primećeno da medijima ulazak na bazene do sada nije bio dozvoljen.

Dodao je Vučević i da veruje da će uz stručni nadzor Fakulteta tehničkih nauka (FTN), sa novom metodologijom do kraja godine taj kompleksan posao biti završen.

– Cilj je da ovoga puta bude sve urađeno dobro i da što pre Novosađanima vratimo bazen. Gradsko veće će predložiti Spensu da se oduži građanima, tako što će bazen biti besplatan u kapacitetima koje može da ispoštuje – kazao je Vučević.

Dodao je da ni dinara iz budžeta Grada nije dato za dodatne radove, već da je izvođač platio sve. – Kada sve bude završeno, videćemo da li je potrebno da Grad pokrene pravne postupke i kakve – naveo je Vučević.

On je izrazio uverenje da će do Nove godine biti završeno pokrivanje olimpijskog bazena na Sajmištu, pa će plivački klubovi tamo trenirati, dok će bazen na Spensu biti na raspolaganju građanstvu za rekreaciju. Najavio je i da će Grad uskoro raspisati projektovanje i izgradnju i za kompleks zatvorenih bazena u Futogu.

Dekan FTN-a Srdjan Kolaković rekao je da su radovi na bazenu na Spensu veoma složene aktivnosti i zamolio građane za strpljenje. Prema njegovim rečima, pokazalo se da je predviđanje tima FTN-a tačno, to jest da nije bila pukla ploča bazena, već je problem bio u posteljici na koju se postavljaju pločice: – Zbog specifičnosti bazena, ponovo je rađen statički proračun i ojačana je ploča bazena sa karbonskim trakama u dužini od 1200 metara.

Podsetimo, posao rekonstrukcije bazena od milion evra pre 22 meseca dobile su firme bliske Srpskoj naprednoj stranci, a ispostavilo se da nemaju ni znanje ni kadar za ovakav poduhvat. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je u velikom stilu poručio da ne isključuje parnični postupak, ali ni krivične prijave protiv odgovornih za probleme u sanaciji zatvorenog bazena.

Ali, ispostavilo se da je gradonačelnik mlatio u prazno. Ne samo da niko nije odgovarao. Pre svega, grad nije iskoristio garancije koje je nestručni stranački izvođač sa katastrofalnim posledicama položio pre potpisivanja ugovora. A radi se o milion evra koje su Novosađani platili.

Ovako je pre dva meseca izgledala rekonstrukcija u toku:

Trenutno stanje „rekonstrukcije“ bazena na SPENS-u.
Prethodno je gradska vlast potrošila preko milion evra na radove…

Posted by Borislav Novaković on Wednesday, August 11, 2021

Prvo u januaru a onda i u aprilu i Danilo Ikodinović pozivao je nadležne organe da ispitaju gde je završilo 127 miliona dinara, odnosno više od milion evra, namenjenih za rekonstrukciju bazena u centru SPENS, pošto “nije ništa urađeno”.

– SPENS ne radi od maja 2020. godine i bačeno je više od milion evra novca građana iz budžeta, a instalacije cure, bazen je nagnut, pločice su popucale. Rekonstrukcija će morati da se obavi iz početka, a naknadni radovi će koštati još više – rekao je Ikodinović.

Ikodinović, koji je bio direktor Vaterpolo kluba Vojvodina, je naveo da je rekonstrukcija bazena trebalo da bude obavljena od maja do novembra prošle godine, ali se to nije dogodilo, između ostalog i zato što je jedan od glavnih izvođača bila firma koja se bavi prodajom elektrouređaja, a koja „nema veze sa rekonstrukcijom bazena“.

Pored toga, direktor Spensa Dragan Milić je kao nagradu za propalu rekonstrukciju bazena dobio novi četvorogodišnji mandat. Na toj poziciji će ostati do 2025. godine.

Bazen na Spensu nije u funkciji skoro dve godine.

To je jedini zatvoreni olimpijski bazen u Novom Sadu, zbog čega su plivački i vaterpolo klubovi imali teškoća u organizovanju treninga i takmičenja.

Ikodinović: Vučeviću, bazen SPENS ti ne radi 2 godine, a čestitaš vaterpolistima stida bez! Sram te bilo, profiteru

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

412 Shares
412 Shares
Share via
Copy link