Srbija

Sramotne slike iz niških vrtića, treba li ovako da izgledaju obroci za decu? (FOTO)

vrtić hrana
Foto: Printscreen

U obdaništima Pčelice u Nišu pre više od jedne decenije uveden je HACCP standard. Pored toga, prema rečima zaposlenih, ali i roditelja, poslednjih godina kvalitet hrane za decu je znatno nazadovao.

Na naslovnoj fotografiji je jedan od doručaka, pica i jogurt. Tekst o ishrani dece u niškom vrtiću objavljen je na portalu Niška inicijativa, a mi ostatak prenosimo u celosti:

„Tome nije kumovao pomenuti standard bezbednosti hrane u obdaništima Pčelice, već po rečima većeg broja sagovornika, loše stanje zastarele opreme, kao i ljudstva, ali i nabavke samih namirnica. Naravno, ovom je doprinelo i jako loše stanje u javnom sektoru grada Niša, koje se nažalost prenelo i na najosetljiviji deo, a to je predškolska ustanova koja se po podacima brine o oko 6.000 mališana iz Niša.

Po rečima lekara koji nisu hteli ni anonimno da daju izjavu iz razloga nezameranja “vlastima”, već su nam samo na brzinu pojasnili neke pojmove sa stručnog stanovišta, diskutabilno je ne kalorijski unos već hranljivost samih namirnica i samog obroka koji se služi deci.

Pokušaćemo slikama i pojašnjenima naziva obroka da prikažemo podatke koje smo dobili, dok je na vama da sami procenite šta jedu deca u niškim obdaništima.

U prvom nizu je doručak, kifla sa nekim namazima, salamama, sirevima i navodnim marmeladama:

vrtić hrana 3
Foto: Preuzeto sa portala Niška inicijativa

Ako ste se pitali kako izgleda ručak, evo nekoliko dnevnih varijanti, na meniju se nalazi sote, pasulj, čorba od povrća, ajmokac i pilav. Uz obroke ide par puta nedeljno neka salata, a ovo na tanjiru uz obrok je jedna četvrtina kiselog krastavčića.

vrtić hrana 1
Foto: Preuzeto sa portala Niška inicijativa

Ono što smo dobili kao informaciju jeste da se po normativima iz kuhinje šalje tačna gramaža hrane za decu. Takođe se u meniju ističe gramaža samih obroka uz naziv. Zbog čega ovako izgledaju obroci, da li tako treba da izgledaju i da li roditelji znaju kako, koliko i šta jedu njihova deca, ostaje pitanje. Kao redakcija smo imali obavezu da objavimo slike koje smo dobili iz očiglednih razloga.

vrtić hrana 2
Foto: Preuzeto sa portala Niška inicijativa

Na samom meniju, sve je izgleda u redu. Konsultujte nekog lekara, nutricionistu ili imunologa, da li ovo sa slika prava hrana za vaše dete.“

Izvor: Niška inicijativa

„Dovode bolesnu decu u vrtić“: Novosađani ljuti na neodgovorne roditelje i zaposlene u predškolskoj ustanovi

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

74 Shares
Share via
Copy link