Novi Sad

„Dovode bolesnu decu u vrtić“: Novosađani ljuti na neodgovorne roditelje i zaposlene u predškolskoj ustanovi

vrtić
Foto: Pixabay

Nemali broj Novosađana u proteklom periodu žali se da zaposleni u predškolskoj ustanovi ne sprečavaju roditelje da dovode vidno obolelu decu u vrtiće, zbog čega dolazi do širenja zaraze.

Roditelji su rekli da se tako šire respiratorne infekcije, ali i ovčije boginje, te šarlah, piše 021.rs.

– Naravno da ne možemo odmah da znamo ima li neko dete koronu ili grip pre nego što počne da kašlje ili dobije temperaturu. Jasno nam je da period inkubacije traje nekoliko dana i tu ne može mnogo šta da se uradi – ako neko dete dođe u vrtić, zaraziće drugo. Problem je u tome što postoje roditelji koji dovode evidentno bolesnu decu, decu koja imaju temperaturu, crvena su, kašlju, a zaposleni vaspitači i medicinske sestre ih puste, navodi jedan otac.

Požalili su se i na to da su na zahtev da se bolesna deca ne primaju u vrtić dobili odgovor kako ne mogu da odbiju da prime dete, te da zaposleni mogu samo da zamole roditelje da ih ne dovode ukoliko su prehlađeni.

– Nisu svi zaposleni neodgovorni, mada ima i takvih, ali imali smo roditeljske sastanke kada se apelovalo na to da bolesna deca ostanu kod kuće. Ipak, neki se ne obaziru na to, već se ponašaju kao da je vrtić mesto na kom će im i lečiti dete, dodaje jedna Novosađanka.

– Razumem da postoji problem i da mnogi nemaju kome da ostave dete zato što moraju na posao, ali čini mi se da je ranije postojala lična odgovornost, da se pazilo na kolektiv, da se ne zaraze drugi. Vaspitačice jednostavno moraju da imaju pravo na to da kada primete da je neko dete bolesno, da pošalju decu kući i da ono dobije lečenje kako bi što pre ozdravilo, dodaje.

Iz Uprave tvrde da ne primaju takvu decu u kolektiv

U Gradskoj upravi za obrazovanje navode da zaposleni u „Radosnom detinjstvu“, na osnovu pravilnika, ne primaju bolesnu decu koja imaju akutne infektivne bolesti.

– Postupajući na osnovu Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Vojvodine, zaposleni u PU ‘Radosno detinjstvo’ ne primaju bolesnu decu – mislimo na akutne infektivne bolesti, kada imaju saznanja da je dete bolesno, posle preležane bolesti deca se u kolektiv primaju isključivo sa potvrdom izdatom od strane pedijatra. Ako se na prijemu dece uoči da dete ima simptome akutne infektivne bolesti, takva deca se ne primaju u kolektiv, od roditelja se traži da dete odvede kod lekara i pri sledećem dolasku deteta u vrtić obavezna je potvrda od lekara pedijatra da je dete zdravo i da može da boravi u kolektivu, navode u upravi.

Objašnjavaju i da je pravilo da se, ukoliko se kod deteta primete simptomi prehlade, ono odvoji u izolacionu sobu do dolaska roditelja po njega. Ponovno uključivanje u grupu sleduje nakon potvrde od pedijatra da je dete zdravo.

Komentarišući tvrdnje roditelja o tome da se bolesna deca ostavljaju u vrtićima, u gradskoj upravi poručuju da toga nema, već se dešavaju slučajevi u kojima se tokom boravka deteta u grupi utvrdi da ima povišenu temperaturu i da im je pre dolaska dat neki od lekova za spuštanje iste.

– Do sada nije bilo slučajeva da je roditelj prijavio svoje dete da je bolesno i da je ostavio dete u vrtiću, ali je bilo slučajeva da su dovodili decu pod terapijom antipiretika, kada se simptomi bolesti pokažu nakon dejstva pomenutih lekova, u produženoj trijaži kada se otkriju takva deca, ona se izoluju od kolektiva, roditelj se poziva da u najkraćem roku dođe po svoje dete. Obavlja se razgovor sa roditeljima od strane vaspitača grupe, patronažne sestre, glavnog vaspitača i u zavisnosti od situacije uključuje se i socijalni radnik, objašnajvaju u Upravi za obrazovanje.

Dodaju i da, kada se dogodi da roditelji prijave više slučajeva iste zarazne infekcije u jednoj grupi, onda se to prijavljuje Institutu za javno zdravlje Vojvodine, od kojeg se dobijaju preporuke za prevenciju zaraze. Kako zaključuju, to se redovno radi, o čemu svedoče brojne aktivnosti na osnovu preporuka.

Izvor: 021.rs

Roditelji ne podržavaju da novosadski vrtići primaju kućne ljubimce i psi će ipak ostati ispred

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

39 Shares
Share via
Copy link