Putovanja Srbija

Najpoznatiji pristupačni vodopadi u Srbiji otkrivaju nam kako izgleda raj na zemlji

vodopadi u srbiji

Prirodnim lepotama Srbije skoro i da nema kraja. Naša zemlja je dom još uvek netaknutih šuma, plavetnih jezera, skrivenih rečica i neprocenjivo vrednih rezervata prirode. Među svima njima, posebno se izdvajaju vodopadi u Srbiji.

Kaskade su uvek upečatljiv prizor, mesta koja svojom ledenom vodom i moćnim šumom donose osveženje putnicima koji ka njima pođu.

Vodopada u Srbiji zaista je mnogo. Samo se u nepreglednoj divljini Stare planine krije preko trideset, a njeni nepristupačni pejzaži još uvek nisu do kraja ni istraženi. Do mnogih vodopada je, nažalost, veoma teško prići.

Zato smo izdvojili nekoliko kaskada do kojih nije preterano teško doći, mesta koja su već zaradila poverenje turista.

Vodopad Veliki buk

Više decenija je vodopad Veliki buk, poznat još i kao Lisine, smatran najvišim vodopadom u Srbiji. Nakon što su početkom veka otkriveni ogromni vodopadi u misterioznim divljina Stare planine, Veliki buk je izgubio ovu zavidnu titulu.

Ono što, međutim, nikada neće izgubiti jeste neverovatna lepota zbog koje je postao jedna od omiljenih atrakcija u istočnoj Srbiji.

Veliki buk survava se sa visine od oko 25 metara, ušuškan na šumovitim padinama planine Beljanice. Do samog vodopada može se prići pomoću drvene platforme i tako izbliza osetiti njegova olakšavajuća svežina. Ovo je mesto savršeno za stvaranje najlepših fotografija.

Dodatnu čaroliju čitavom prizoru dodaju prelepi zeleni pejzaži koji ga okružuju. Oko vodopada vodi predivna staza kroz prirodu, pomoću koje se možete popeti i do samog njegovog vrha. Veoma blizu nalazi se uvek popularna atrakcija Resavska pećina, kao i predivni manastir Manasija.

Krupajsko vrelo

Tajanstvena tirkizna boja Krupajskog vrela jedan je od razloga koji u ovak kraj Srbije privlači sve veći broj turista. Krupajsko vrelo nalazi se u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke.

Leži između sela Milanovac i Krupaja, naoko 35 kilometara od naselja Žagubice. Do vodopada se može pristupiti asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac. Krupajsko vrelo proglašeno je za spomenik prirode od izuzetnog značaja i smatra se najjačim kraškim izvorom u Srbiji.

Gotovo nestvarna boja vode i ljupki slapovi ono su što iz godine u godinu oduševljava putnike koji ka njemu krenu. Gusta, zelena vegetacija koja vrela sa svih strana okružuje dodatno ulepšava već bajkovitu sliku.

Krupajsko vrelo posebno je interesantno turistima, jer se za njega vezuje neiscrpan broj raznih legendi, predanja i misterija. Stara priča govori o misterioznom, natprirodnom čuvaru vrela koji žive ispod površine vode i čuva neprocenjivo blago.

Zlato nikada nije nađeno, ali su istraživanjima otkriveni misteriozni podvodni tuneli i pećine koji se protežu duboko ispod naizgled mirne površine vode.

Vodopad Prskalo

vodopad prskalo
Foto:Shutterstock

Kraljica svih srpskih vodopada bez sumnje je Stara planina. Na njoj se nalazi čak trećina od čitavog broja vodopada u Srbiji. Ono što celu stvar čini još fascinantnijom jeste to da gotovo za sigurnošću ovde postoji još velikih vodopada za koje ni ne znamo.

Uostalom, najviši vodopad u čitavoj zemlji otkriven je tek pre nekoliko godina. Priča je ovakva zbog veoma nepristupačnih terena Stare planine.

Nažalost, većina najimpozantnijih vodopada survava se na baš ovakvim mestima, skrivenim u neprobojnim šumama na velikim nadmorskim visinama. Jedan od slapova do kojih je nešto lakše doći jeste vodopad Prskalo.

Prskalo se nalazi u ataru sela Resavica, na obroncima Južnog Kučaja. Vodopad se survava sa stenovitih litica, sa visine od 15 metara. Zanimljiv je zbog svog gracioznog izgleda koji podseća na tanku, skladnu traku vode.

Uprkos tome što nije preterano bogat vodom, vodopad Prskalo je fascinantan zbog toga što nikada ne presuši, čak ni tokom vrelih letnjih meseci. Jedan je od vodopada koji su interesantni čak i zimi, jer se njegov tanani slap zaledi formirajući krhku ledenu traku.

Ovim nismo ni približno iscrpeli sva vodena bogatstva koja se skrivaju u Srbiji. Otkrijte zašto se za kaskade vodopada i prirodu oko vrela nekada verovalo da su skrovište vile i mesta na kojima nastaje magija.

Ukoliko ste umorni i prezasićeni vrelinom i bukom grada, izlet na neki od vodopada može pružiti preko potrebno osveženje. Po pravilu, kaskade su uvek okružene predivnim šumama, a sam put do njih predstavlja pravu malu pustolovinu.

Eto još jednog predloga kako provesti ispunjeno letovanje u Srbiji i osloboditi se od teške letnje žege i sparine.

Najtoplije i najčistije jezero Evrope nalazi se u Srbiji i pravi je nebrušeni dijamant

Čitajte Luftiku na Google vestima

16 Shares
Share via
Copy link