Srbija

„Nepodobna deca“ iz Pećinaca vraćaju se u vrtić posle godinu dana, SNS na mališanama demonstirao moć

vrtić
Foto: Profimedia

Afera „Pećinci“ konačno je dobila svoj epilog. „Nepodobna deca“ iz ovog mesta, čiji su roditelji tvrdili da su ona izbačena iz vrtića voljom lokalnog poverenika Srpske napredne stranke, vraćaju se u vrtiće u septembru.

Jelena Mihajlović, majka deteta koje je ostalo bez vrtića napominje da nije reč ni o kakvoj pobedi, već da je poraz sistema to što se ovo uopšte i dogodilo.

– Trebalo je da ih vrate tokom školske godine. Sva deca u Pećincima dobiće vrtić, nema više liste čekanja – kaže Mihajlović.

Podsetila je da su se godinu dana borili, kako kaže, sa vetrenjačama.

– Sada su deca vraćena u vrtić, ali niko nije odgovarao za to. Poverenica za rodnu ravnopravnost je naložila da se vrate deca, zaštitinik građana, prosvetne inspektorka iz Sremske Mitrovice, pokrajinska prosvetna inspektorka i Ministarstvo prosvete je naredilo – sve to nisu poštovali – kaže sagovornica portala Nova.rs.

Sve je počelo kad su ih pre godinu dana pozvali i rekli im da su deca stavljena na listu čekanja.

– Bez objašanjenja. Javila nam se neka ženska osoba koja je nama nepoznata. Od tada kreće naša broba. Pa jednom kada dete upišete u vrtić, ono tu ide do kraja, do upisa u školu – navodi Mihajlović.

Na pitanje šta misli da je sada dovelo do ovakvog ishoda, kaže da je očigledno da više nisu imali izgovore, jer su rešenja u koris roditelja stizala sa svih strana.

– Za decu je bilo mesta u vrtiću. Samo su hteli da nam pokažu moć. Tu su moć ispoljili nad decom – zaključuje Mihajlović.

Protest poljoprivrednika bio „koban“

Majke dece iz Pećinaca Jelena Mažić i Jelena Mihajlović obratile su se javnosti prošlog avgusta zato što su njihova deca, kako su rekle, nezakonito izbačena iz vrtića, jer su „obeležena od strane lokalnog moćnika Milorada Pantića Lukija“, inače poverenika SNS-a za Pećince.

Roditelji su tada rekli da su deca ostala bez mesta u vrtiću jer su članovi njihovih porodica simpatizeri ili članovi DS koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika.

Majka iz Pećinaca: Vratite decu u matični vrtić, odakle nam 20.000 mesečno za gorivo do Šimanovaca

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link