Svet

Vozač (97) usmrtio pešaka, greškom stisnuo gas umesto kočnice

vozac-usmrtio-pesaka

U Japanu devedesetsedmogodišnji vozač automobilom je usmrtio pešaka na trotoaru i dobio uslovnu trogodišnju kaznu zatvora na čije služenje će ići ako napravi neki prestup u narednih pet godina.

U Japanu vlada poslednjih godina upozorava građane da se finansijski i kroz vežbe i zdravu ishranu fizički pripreme za to da mogu doživeti stotu, odnosno provesti u penziji punih trideset pet godina.

Da ta upozorenja zaista imaju smisla, doduše na negativan način, potvrđuje primer devedesetsedmogodišnjeg muškarca iz prefekture Fukušima kojem je 12. aprila lokalni sud izrekao uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine za ubistvo iz nehata, jer je automobilom usmrtio pet i po decenija mlađu ženu.

Kunjijoši Namišio (97) upravo se zahvaljujući starosti spasao života iza rešetaka iako je prouzrokovao nesreću za koju ga osim sudskih vlasti odgovornim smatra i sud javnosti – građani koji su uvereni da zbog svoje poodmakle dobi nikada nije ni trebalo da sedne za volan.

Pogotovo zbog toga što ga je porodica nagovarala da se ostavi vožnje nakon što je imao nekoliko manjih nezgoda.

Namišio se, naime, 19. novembra prošle godine u gradu Fukušimi automobilom popeo na trotoar i pokosio četrdesetdvogodišnju Hitomi Kavamuru, koja je potom preminula u bolnici.

U policijskom izveštaju stoji da je on trotoarom vozio brzinom od najmanje 60 kilometara na čas i da ni u jednom trenutku nije pritisnuo kočnice, kao i da se nakon što je udario Kavamuru vratio na drum i onda zakačio još tri vozila i lakše povredio još četiri žene.

To sve navodi na sumnju da pored sporih refleksa, on nije imao ni osećaj za to gde se nalazi u prostoru, što je sve posledica starenja i, moguće, demencije.

Namišio je, međutim, uspešno prošao lekarski pregled, koji je preduslov za posedovanje vozačke dozvole za osobe preko 70 godina starosti, a koji sadrži test na demenciju.

Pored godina, da dobije uslovnu kaznu Namišiju je pomoglo i to što je priznao da je greškom nagazio gas umesto kočnicu, prenosi RTS.

Starenje stanovništva, starenje vozača

U Japanu, gde je čak 30 odsto stanovništva starije od 65 godina, saobraćajne nesreće koje su izazvale osobe u dubokoj starosti poslednjih decenija su predmet debate u medijima i u akademskom svetu, među sociolozima i pravnicima, ali i običnim građanima.

U toj ostrvskoj državi, koja ima najstariju populaciju na svetu, naročito duge rasprave izazvao je slučaj iz 2019. godine kada je tada osamdesetsedmogodišnji vozač u tokijskom kvartu Ikebukuro pregazio majku i malo dete i povredio još devet osoba, jer je greškom pritisnuo gas umesto kočnice.

On je za to dvostruko ubistvo 2021. dobio petogodišnju kaznu zatvora, ali je prethodno na društvenim mrežama izazvao vihor negodovanja i optužbi, jer se pred sudom branio (ispostaviće se lažnom) tvrdnjom da je do nesreće došlo zbog toga što kočnice, usled kvara, nisu reagovale kad ih je pritisnuo.

Osnovna dilema koja se nameće u javnim debatama jeste da li u potpunosti zabraniti posedovanje vozačke dozvole najstarijima ili ga usloviti strogim zdravstvenim pregledima.

Mada se poslednjih godina kriterijumi pooštravaju, potpuna zabrana, za koju se zalažu porodice žrtava i pojedini advokati, i dalje predstavlja vrlo osetljivo pitanje za vladajuću Liberalno-demokratsku partiju, ne samo zbog brojnosti biračkog dela u osmoj i devetoj deceniji života, već i činjenice da ono redovnije učestvuje na izborima od najmlađih slojeva stanovništva koje poseduje glasačko pravo.

Zabrana bi se mogla shvatiti kao diskriminacija zasnovana na godištu i potencijalno bi bila nepravedna jer bi obuhvatila i one koji su zdravi i sposobni da voze.

Da bi izbegle taj problem, vlasti u Japanu su do sada uglavnom javno pozivale najstarije građane da se dobrovoljno odreknu vozačke dozvole.

Kao jedna vrsta kompromisa donet je propis da vozači starosti između 70 i 74 godine moraju obavezno da pohađaju dodatni kurs prilikom obnavljanja dozvole, dok oni od 75 i više godina moraju da polažu ispit koji se odnosi na teškoće koje prouzrokuje demencija.

Vozački ispit položila iz 960. puta: “Niko od nas nije se usudio da joj kaže da odustane”

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link