Magazin

Vodič za početnike: Kako se pripremiti za prvo krstarenje?

Krstarenje je jedno od najuzbudljivijih iskustava putovanja koje možete doživeti. More, sunce, egzotične destinacije i luksuzni brodovi samo su neki od razloga zbog kojih je krstarenje postalo popularno među putnicima svih generacija

Ako planirate svoje prvo krstarenje, važno je pripremiti se kako biste maksimalno iskoristili ovu avanturu. 

U ovom vodiču za početnike, otkrićemo ključne korake koje trebate preduzeti kako biste se pripremili za svoje prvo krstarenje.

Informišite se o sadržaju broda

Jedna od velikih prednosti ovog vida putovanja je bogatstvo sadržaja koje brodovi pružaju putnicima. Pre odlaska na vaše prvo krstarenje, raspitajte se o sadržaju vašeg broda, kako biste znali koje su vam opcije za zabavu i relaksaciju dok krstarite zapadnim Mediteranom. Jedna od velikih prednosti krstarenja je bogatstvo sadržaja koje brodovi pružaju putnicima. 

Brodovi obično imaju više restorana koji nude različite vrste kuhinje, uključujući internacionalne specijalitete, restorane brze hrane, a ponekad i restorane sa specijalitetima poznatih kuvara. Takođe, na brodu se obično nalazi nekoliko barova i klubova, gde možete uživati u koktelima, pićima i zabavi tokom večeri. 

Ako želite da se opustite, brodovi imaju spa i fitnes centre, a većina ima i bazene gde možete uživati u osvežavajućem kupanju, sunčanju i druženju pored vode.

Što se tiče zabavnog programa, kruzeri često imaju organizovane različite predstave i muzičke koncerte, a ako volite igre na sreću, kazino na brodu pruža vam mogućnost da se zabavite i okušate sreću sa različitim igrama kao što su rulet, blackjack i slot mašine. Brodovi obično imaju prodavnice gde možete kupiti suvenire, nakit, parfeme, kao i butike sa luksuznim brendovima.

Pravila na brodu

Kada se pripremate za svoje prvo krstarenje, važno je biti upoznat s pravilima ponašanja koja važe na brodu. Ova pravila se obično postavljaju kako bi se obezbedila sigurnost i udobnost svih putnika.

Na početku krstarenja ćete biti obavešteni o sigurnosnim procedurama i evakuaciji u slučaju nužde. Obavezno prisustvujte obuci i uputstvima posade kako biste znali šta treba da radite u slučaju hitne situacije.

Ako putujete sa decom, brod će imati posebna pravila koja se odnose na njihovu sigurnost i nadgledanje. Ova pravila mogu uključivati ograničenja u pogledu pristupa određenim delovima broda ili upotrebe određenih sadržaja.

Takođe, na kruzerima obično postoje određena pravila oblačenja. To može podrazumevati elegantnu ili poluformalnu odeću za pojedine restorane i večernje događaje. Pre putovanja, proverite pravila oblačenja za različite delove broda kako biste bili prikladno obučeni.

Izleti na krstarenju

Jedan od vrhunskih doživljaja tokom krstarenja su izleti na obali. Ovi izleti pružaju priliku da istražite različite destinacije i doživite lokalnu kulturu, istoriju i prirodne lepote. 

Pre nego što krenete na krstarenje, istražite luke u koje ćete pristati kako biste saznali više o atrakcijama, znamenitostima i aktivnostima u tim područjima. Ovo će vam pomoći da bolje planirate svoje izlete i odaberete ono što vas najviše zanima.

Možete se odlučiti za organizovane ili samostalne izlete na obali. Vođene ture vam omogućavaju da istražite znamenitosti uz pratnju lokalnih vodiča. Ovi izleti su praktični jer se obično organizuju preko broda i uključuju prevoz do odredišta, vodiče i često su prilagođeni rasporedu pristajanja broda.

Ako želite da istražite destinaciju po sopstvenom izboru, možete organizovati samostalne izlete na obali. To podrazumeva istraživanje unapred, rezervaciju prevoza i aktivnosti i planiranje vremena kako biste se vratili na brod na vreme. Ovo je odlična opcija ako želite veću fleksibilnost i slobodu u planiranju svog vremena.

Jedno od najvažnijih pravila prilikom izleta na obali je vreme povratka na brod. Obavezno imajte na umu vreme kada brod napušta luku i planirajte svoje aktivnosti tako da imate dovoljno vremena da se vratite na brod na vreme. Brod će obično imati politiku čekanja samo za organizovane izlete, dok će putnici koji se vraćaju samostalno biti odgovorni za sopstvenu tačnost.

Spakujte se adekvatno

Pakovanje za krstarenje zahteva malo planiranja kako biste se pripremili za različite aktivnosti i situacije tokom putovanja. Kada je u pitanju pakovanje odeće, potrebna vam je:

  • Odeća za svakodnevne aktivnosti – uzimajući u obzir da ćete provoditi puno vremena na brodu, spakujte dovoljno lagane i udobne odeće za dnevne aktivnosti. Ovo mogu biti šorćevi, majice, haljine, kupaći kostimi, lagane suknje i košulje. Takođe, ne zaboravite na udobnu obuću za šetnju po brodu.
  • Elegantna odeća – večernji događaji poput gala večera, predstava ili tematskih zabava obično zahtevaju malo elegantniju odeću. Spakujte nekoliko komada odeće pogodnih za takve prilike, kao što su koktel haljine, odela ili lepršave večernje haljine.
  • Odeća za izlete na obali – kada brod pristane u luke, verovatno ćete želiti da istražujete destinacije. Uzimajući u obzir aktivnosti koje planirate, spakujte udobnu odeću i obuću za razgledanje, kao i kupaći kostim za posetu plažama ili bazenima.

Takođe, ne zaboravite na dodatke poput nakita i torbi. Uz to, ne zaboravite na zaštitu od sunca, poput kreme za sunčanje, naočara za sunce i šešira.

Ono što nikako ne smete zaboraviti su putni dokumenti! Uverite se da imate sve potrebne putne dokumente, uključujući pasoš, vize i potvrde o rezervaciji. Takođe, preporučuje se da napravite kopije važnih dokumenata i čuvate ih odvojeno od originala.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, te da ćete pratiti naše smernice i na taj način se spremiti za svoje prvo krstarenje od mnogih! Želimo vam srećan put!

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link