Putovanja

Saveti za prvo putovanje sa malim detetom

Koliko god da ste putovali i imate iskustva i znanja neophodna za bezbedan i udoban odlazak do željene destinacije, morate znati da je putovanje sa malom decom jedno sasvim drugačije iskustvo. Zato je neophodno da unapred sve bude dobro isplanirano, kako bi put, a i samo letovanje prošli bez ikakvih problema.

Većini dece će prijati drugačija klima i odlazak na more ili na neku planinu, ali često se upravo zbog drugačijih klimatskih uslova mogu razboleti. Sa druge strane, nekoj deci smeta da provode duži vremenski period u prevoznom sredstvu i loše podnose duža putovanja, postanu nervozna, pa se odmor može pretvoriti u pravo mučenje i Vas i Vašeg deteta. Zato Vam dajemo nekoliko važnih saveta koji će Vam pomoći da bolje isplanirate put i da na odmoru uživate u pravom smislu te reči.

Putovanje sa bebom

sedalica-za-decu
Pixabay.com

Ukoliko na putovanje vodite malu bebu, ona treba da bude sita, da nije mokra i da je udobno smeštena kako bi mogla da spava tokom puta. U Vašem prtljagu, osim odeće i kozmetičkih preparata, obavezno se moraju naći i sirupi protiv temperature i alergije, kapsule probiotika i krema za ublažavanje ujeda insekata.

Prema tvrdnjama pedijatara, bebe koje su napunile 3 meseca već možete povesti na put. Ako tokom puta sve teče po planu sa tako malom decom će biti i najlakše putovati, pošto beba još uvek nije toliko fizički aktivna, ne hoda i vrlo je verovatno da će većinu puta prespavati. Ukoliko je Vaše odredište neka egzotična destinacija, pitajte pedijatra da li je možda potrebno da dete primi neku zaštitnu vakcinu. U svakom slučaju, rutinski pregled kod pedijatra trebao bi da bude obavezan pre polaska na put, kako bi se na vreme uverili da je dete zdravo.

Ako dete ima problema sa nekim hroničnim oboljenjem, obavezno saznajte što više o klimi destinacije gde odlazite na odmor. Može se desiti da klimatski uslovi veoma loše deluju na decu obolelu od, na primer, astme. Takođe, ako Vam lekar predloži neke preventivne mere, obavezno ih primenite, kako ne bi došlo do komplikacija. Veoma je važno da u mestu u kome letujete postoji pedijatrijska služba.

Putovanje sa starijim detetom

Kada su u pitanju starija deca, putovanje je za njih više stresno. Promena klime, nov krevet i drugačije okruženje mogu izazvati pad raspoloženja i poremećaj sna, što za posledicu ima kenjkavost i noćno buđenje. Na sreću, deca se veoma lako adaptiraju na nove uslove, pa ovakvo stanje uglavnom traje kratko.

sedalica-za-auto
Pixabay.com

Da ne bi drastično promenili detetov uobičajeni ritam, birajte destinacije sa istom ili približnom vremenskom zonom, odredišta na kojima će deca moći da jedu hranu na koju su navikla, po uobičajenom režimu obroka, da se igraju i spavaju u isto vreme kao i kod kuće.

Dan pre polaska na put deca treba da se dobro naspavaju, a ishrana treba da bude laganija, kako bi se mogućnost mučnine i povraćanja svela na minimum. Da ne bi dehidrirala zbog vrućine, deca treba da uzimaju što više tečnosti, najbolje vode. Dobro rešenje je i hladni čaj sa malo meda i trunkom soli koja će dodatno zaštititi dete od dehidracije. Sokove koji sadrže dosta šećera treba izbegavati, jer mogu izazvati mučninu.

Putovanje automobilom

Ukoliko na odmor idete automobilom, putujte noću, jer će u kolima biti znatno prijatnije, a dete će većinu puta prespavati. Kada ogladni, ponudite mu sendvič ili slane grickalice, a slatikše izbegavajte.

Ako se nađete u saobraćajnoj gužvi ili morate duže da čekate na graničnom prelazu, Vaš adut mogu biti omiljene igračke, jer će im se dete uvek obradovati i usmeriće pažnju na njih. Naravno, možete detetu preko tableta ili drugog raspoloživog uređaja pustiti i crtani film. Za njega će druženje sa omiljenim junacima biti prava uživancija.

Zaštitite dete od direktnog sunca stavljanjem mrežne zaštite na vetrobransko staklo, za šta možete iskoristiti i peškir ili majicu svetle boje. Klima uređaj treba da bude podešen na temperaturu tek nekoliko stepeni nižu u odnosu na spoljnu, kako bi izbegli rizik od temperaturnog šoka pri izlasku iz auta. Na svaka 2-3 sata napravite kraću pauzu i omogućite detetu da prošeta i osveži se na čistom vazduhu.

Putovanje avionom

putovanje-avionom-sa-decom
Pixabay.com

Ako putujete avionom, obavezno pri ruci trebate imati duks ili jaknicu, jer se dešava da tokom leta u avionu postane prohladno. Nagla promena pritiska prilikom uzletanja i sletanja aviona često uplaši decu. Pokušajte to da rešite tako što ćete bebi dati varalicu, a starijoj deci sok na cevčicu. Nemojte davati deci da bilo šta jedu sat vremena pre poletanja aviona.

Kako odabrati destinaciju?

Odabir destinacije zavisi od mnogih faktora – Vaših afiniteta, finansijskih mogućnosti, od toga kolika je udaljenost željenog odredišta i koliko će vremenski trajati putovanje itd. U svakom slučaju, bez obzira da li odaberete more ili planinu, odmor će prijati zdravlju Vašeg deteta. Odlazak na more se preporučuje zbog blagotvornog dejstva koje imaju jod i so, a na planinu zbog svežeg vazduha koji širi plućne alveole i jača opšti imunitet organizma.

Saznajte kako u Grčku preko Bugarske

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


15 Shares
Share via
Copy link