Magazin

Vulin smenio načelnika koji je lečio Vučića, vojni sindikat poručuje: “Udaljite Vulina”

vma nacelnik

Slobodan Obradović, kardiolog i načelnik Klinike za urgentnu medicinu VMA, iznenadno je smenjen pre dva dana, uprkos činjenici da je u novembru prošle godine bio u timu koji je lečio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U tom trenutku Obradović je, kako saznaje Nova.rs, uživao veliko poverenje predsednika Srbije, međutim, stvari su se preokrenule u trenutku kada se njegovo ime našlo na spisku lekara “Ujedinjeni protiv kovida“, pa se sada njegova stručnost da vodi odeljenje dovodi pod znak pitanja.

Javnost u Srbiji juče je bila šokirana informacijom da su bukvano preko noći smenjeni načelnik Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović.

Rešenja o smeni uručena su im 16. septembra, a ono što im je zajedničko jeste podrška otvorenom pismu koje su Vladi Republike Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili lekari okupljeni u grupi “Ujedinjeni protiv kovida”.

Vojno medicinska akademija u nadležnosti je ministarstva odbrane Aleksandra Vulina.

Podsećanja radi, grupa od 350 lekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi. Početkom septembra, inicijativa je prerasla u udruženje građana istog naziva, a broj lekara koji su svojim potpisima podržali otvoreno pismo povećao se na oko 3.000.

Odmazda režima

U tom svetlu, pomenute smene na VMA u javnosti i medijima tumače se kao odmazda režima.

Interesantno je, međutim, da je upravo doktor Slobodan Obradović učestvovao u lečenju Aleksandra Vučića prošle godine.

Kako saznaje portal Nova.rs u VMA, Obradović je bio u timu lekara koji su lečili predsednika u novembru, ali je bio prisutan i na svakoj sledećoj lekarskoj kontroli Vučićevog zdravlja.

“Kad je pacijent bolnice predsednik države logično je da u lečenje bude uključen načelnik. Obradović je svoj posao tada odradio vrlo posvrećeno i predano, aktivno je učestvovao u uspostavljanju dijagnoze i lečenju. I posle toga bio je, kao veliki stručnjak, uključen u svaku kontrolu. Nikada nije bila dovedena u pitanje njegova stručnost”, kaže sagovornik Nova.rs sa VMA.

Vučić je tada na VMA primljen hitno u kasnim popodnevnim satima. Da predsednik ima kardiovaskularne zdravstvene tegobe, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata predsednika Republike Srbije. Kako se nezvanično saznalo, predsedniku je bio znatno povišen krvni pritisak i imao je ubrzan rad srca, zbog čega mu je ukazana lekarska pomoć i prepisana adekvatna terapija.

Lončar bio zahvalan doktorima

Nakon otpuštanja iz bolnice, ministar zdravlja Zlatibor Lončar lično se zahvalio timu lekara koji su vodili brigu o Vučićevom zdravlju.

“Odmah po prijemu procenjeno je da je predsednik Srbije životno ugrožen. Medicinski timovi momentalno su sproveli sve neophodne mere za saniranje ovako ozbiljnog stanja, a predsednik Vučić je dobro odreagovao na terapiju koja mu je prepisana. Koristim ovu priliku da lično zahvalim medicinskim timovima VMA, koji su još jednom pokazali svoju stručnost i profesionalizam”, rekao je tada Lončar.

Sada su se stvari očigledno promenile, pa se u saopštenju Ministarstva odbrane navodi da su u celokupnom vojnom zdravstvu u toku organizacijske promene u skladu sa potrebama Vojske, vojnih i civilnih pacijenata, a u okviru kojih će biti izvršena brojna pomeranja kadrova.

“Niko neće ostati bez posla, a raspoređivanje i izbor kadra je unutrašnje pitanje sistema, rukovođenja i komandovanja i zasnovano je isključivo na potrebama službe. Na to nisu i neće uticati pisanja medija, kojima ostavljamo pravo da se bave politikom”, poručili su juče iz Ministarstva odbrane.

Udaljite Vulina

“Vest o smeni načelnika i šefova klinika i odeljenja u VMA, koji su koristili svoja Ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava na peticiju i slobodu mišljenja, i koji su poštovali Hipokratovu zakletvu, još jedna je potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje koje sprovodi niko drugi nego odlazeći ministar Aleksandar Vulin”, saopštio je Vojni sindikat.

“Ustav i od Srbije ratifikovane međunarodne konvencije kao i Evropska socijalna povelja garantuju svakom čoveku i građaninu slobodu mišljenja i javnog iznošenja svog mišljenja, a naročito kad postoji javni interes da se čuje mišljenje koje dolazi od strukovnih grupa i vrhunskih stručnjaka u zdravstvu”, navodi se u saopštenju.

“Administracija Aleksandra Vulina, posle niza primera kršenja Ustava čineći čak i krivična dela nad predstavnicima zaposlenih (vodeći nezakonite disciplinske postupke protiv predstavnika našeg sindikata baš zbog javnih govora i mišljenja), pokazala je da u nasilju može da ode i korak dalje, da proganja baš svakog ko ne misli kao oni”, saopštava Vojni sindikat.

Iz sindikata navode da ovakvim postupkom prema lekarima “iz najuglednije zdravstvene ustanove u Srbiji i regionu, koji su na visokim i rukovodećim pozicijama upravo zato što su stručni”, Vulinova administracija “dodatno doprinosi urušavanju već značajno poljuljanog poverenja u stavove Kriznog štaba, što izaziva dodatnu zabrinutost i uznemirenost kod građana”.

Kako saoštava Vojni sindikat, po zakonu, teret dokazivanja da ovo nije zloupotreba i mobing je na poslodavcu, pa oni pozivaju “sve kolege iz VMA koji su bili žrtve političkog uzurpatora naše vojske, da svoju zaštitu potraže na sudu”.

Na kraju saopštenja Vojni sindikat apeluje na rukovodstvo države “da što pre udalje Aleksandra Vulina sa javne funkcije koju vrši, jer svojim kriminalnim, neustavnim i nasilničkim ponašanjem svakodnevno nanosi nesagledivu štetu kako pripadnicima Vojske Srbije, tako i ugledu države u javnosti i svetu”.

“Ujedinjeni protiv kovida” najavljuju protestni skup

Lekari okupljeni u inicijativi “Ujedinjeni protiv kovida” najavili su protestni skup u Beogradu za 26. septembar i pozvali kolege da im se pridruže, piše 021.

“Prinuđeni smo da pozovemo sve kolege i građane na podršku #UjedinjeniProtivKovida u subotu 26. septembra. Tog dana Beograd treba da bude zaista beo grad. I ne samo Beograd”, objavili su lekari na tviter nalogu @Ujedinjeni protiv kovida.

Reagujući na najavljene smene lekara sa Vojnomedicinske akademije (VMA) i kolega iz Opšte bolnice u Novom Pazaru, koji su potpisnici podrške grupi Ujedinjeni protiv kovida, na Tviteru je objavljena poruka da je među potpisnicima podrške već postignut konsenzus da je napad na samo jednog potpisnika napad na sve i da bi takav postupak samo predstavljao dalje urušavanje onoga što je preostalo od zdravstvenog sistema.

“I to ne smemo dozvoliti, ni mi zdravstveni radnici, ni vi ostali, svi građani Srbije”, upozorili u članovi grupe Ujedinenji protiv kovida.

“Institucije su ostale neme. Mi nećemo”, poručili su.

10 dana i 3 ordena na prsima ministra Vulina

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


62 Shares
Share via
Copy link