Magazin

Handke je želeo da vidi Disovu kuću, a mi smo ga slagali da je jako daleko

Veliki srpski pesnik Vladislav Petković Dis rođen je 10. marta 1880. godine u čačanskom selu Zablaće. Rodna kuća velikog umetnika danas je ruina u očajnom stanju, koja svakog trenutka preti da se sruši.

“Trebalo je ovo odavno srediti, ja sam ovde više od 50 godina i ona oduvek stoji tako. Treba povesti računa da ta kuća bude dostojna imena našeg velikog pesnika”, kažu meštani Zablaća.

Zbog stanja u kom se nalazi Disov rodni dom, Čačani su crveneli i pred uglednim gostima i zato se u gradu na Moravi često može čuti “nit manje kuće, nit veće bruke”.

“Pre nekoliko godina na Disovo proleće dolazio je nobelovac Peter Handke i pitao je gde se nalazi Disova rodna kuća. Želeo je da je vidi, a nas je bilo sramota da mu je pokažemo i bilo nam je neprijatno da on vidi u kakvom se stanju zapravo nalazi. Rekli smo mu da je to mnogo daleko i da ne možemo da ga odvedemo”, kaže Danka Šušić iz Zablaća za portal RINA, a prenosi Serbian Times.

vladislav petkovic dis
Vladislav Petkovic Dis

Ipak, ne može se reći da je Čačak zaboravio Disa, gradska biblioteka nosi ime ovog poznatog pesnika i duže od pola veka organizuje pesničku manifestaciju “Disovo proleće”, a i osnovna škola u rodnom Zablaću nosi njegovo ime.

“Disu kao pesniku mi ne možemo da se odužimo dugi niz godina iz razloga što je jedan od najvećih srpskih pesnika, a mi kao škola smo izuzetno ponosni pošto nosimo njegovo ime i što je upravo odavde potekao”, kaže direktor škole.

Ideja da se Disova rodna kuća obnovi postoji već godinama, ali da bi se realizovala potrebno je rešiti imovinsko-pravne odnose pošto objekat ima više naslednika i vlasnika.

disova kuca

“Mi smo opredelili sredstva za ovu namenu za rekonstrukciju Disove kuće u Zablaću, međutim, ta investicija biće realizovana u narednoj polovini godine kad ćemo imati rebalans budžeta. U međuvremenu suvlasnička struktura je značajno izmenjena i u tom slučaju više nemamo 16 suvlasnika, nego dva i sada je mnogo lakše pregovarati”, kaže Milica Dačić, zamenik gradonačelnika Čačka.

Još 1910. godine Dis je napisao pesmu “Naši dani”, a stihove “podigo se truli zadah propadanja, umrli su svi heroji i poroci” i danas bi potpisao kad bi video u kakvom stanju se nalazi njegova rodna kuća.

Đura Jakšić je pretučen do smrti, a njegov ubica danas ima ulicu u Šapcu

Čitajte Luftiku na Google vestima

6K Shares
6K Shares
Share via
Copy link