Magazin Srbija

Odbegli naprednjak Vladimir Cvijan umro pre 3 godine: Da li je završio u Ritopeku Velje Nevolje?

Vladimir Cvijan je mrtav i obdukcija njegovog tela urađena je još u januaru 2018. godine. Vesti o smrti dobijamo svakodnevno, ali ova je posebna jer ova najnovija vest koju je javnost saznala danas stara je više od tri godine. Cvijan je bivši saradnik Borisa Tadića i Aleksandra Vučića, naprednjak koji je kritikovao svoju stranku, naprednjak koji je prosto nestao, a za koga su tabloidi tvrdili da je u Kanadi. Sumnje na to da Cvijan ipak nije u Kanadi i da nije umro prirodnom smrću nedavno je podgrejao i bivši demokrata Srđan Milivojević javno postavljajući pitanje “Da li je i Cvijan završio u Ritopeku, beogradskom predgrađu u kom je grupa Velje Nevolje likvidirala svoje žrtve?”

Naime, Nataša Krivokapić, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, potvrdila je da je VJT u predmetu KTP 364/18 donelo naredbu kojom se određuje isplata troškova Institutu za sudsku medicinu „Milovan Milovanović“ Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na ime izvršene sudsko medicinske obdukcije tela pokojnog Vladimira Cvijana. Plaćanje je izvršeno 20. novembra 2018. godine.

Sumnje na to da je Cvijan umro prirodnom smrću podgrejao je u februaru ove godine bivši poslanik i član Demokratske stranke Srđan Milivojević. On je, gostujući u emisiji “Bez cenzure”, pozvao javnost da se zapita “gde je ona čuvena ličnost, politička figura, par ekselans prelet i prebeg, Vladimir Cvijan”. Upitao je i da li je Cvijan “završio u Ritopeku”, beogradskom predgrađu u kojem je, prema tvrdnjama Tužilaštva, kriminalna grupa Veljka Belivuka likvidirala žrtve. “Gde je taj čovek? Uputite zahtev Institutu za sudsku medicinu Republike Srbije i pitajte da li je obdukovan Vladimir Cvijan pre dve godine. I kako je nestao taj čovek? Ja pitam, javno, da li je taj čovek danas živ? Pošto se piše u tabloidima da je on negde u Kanadi, da je možda i on otišao u Ritopek, da vidimo kako je taj čovek završio i gde je on”, poručio je Milivojević.

Vladimir Cvijan je rođen u Beogradu 1976. godine. Diplomirao je 1999, a magistrirao 2004. na Pravnom fakultetu. Od oktobra 2004. bio je angažovan kao konsultant za poslove stručne analize iz oblasti prava za potrebe kabineta predsednika Borisa Tadića i kao sekretar Pravnog saveta predsednika Srbije. U februaru 2008, posle ponovnog izbora Tadića za predsednika, Cvijan je imenovan za savetnika, a obavljao i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

Zbog, prema njegovim rečima, neslaganja oko reizbora sudija, marta 2010. napušta Predsedništvo, a već narednog meseca pristupa Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, 2012. godine je izbabran za narodnog poslanika.

U januaru 2014. napušta Srpsku naprednu stranku i osniva Republikansku partiju, koja tada nije upisana u Registar političkih stranaka, koje vodi Ministarsvo državne uprave i lokalne samouprave.

Vladimir Cvijan je napustio SNS, a 30. decembra 2013. u „otvorenom pismu“ Predsedništvu SNS-a i Aleksandru Vučiću, objašnjava da se u tu partiju učlanio jer je verovao u program i ideju da nikada više neće jedan čovek vladati Srbijom, što se nije desilo, piše Ozonpres.

„Umesto toga, dobili smo stranku koja u većini gradova ima po više razjedinjenih odbora, smenjeni su ili po hitnom postupkom izbačeni iz SNS-a svi koji su se usprotivili volji jednog čoveka. U kampanji smo mnogo toga obećali i skoro ništa nismo ispunili“, ocenio je on.

Cvijan u pismu navodi više obećanja koja je SNS davala u predizbornoj kampanji i koja nisu ispunjena, a među njima je i, umesto slobode medija, „povratak u devedesete, zatvaranje medija i potpunu medijsku blokadu i satanizaciju“.

„Obećali smo fer izbore – dobili smo batinaše, crne džipove, kupovinu glasova i sve drugo što smo videli devedesetih… Obećali smo slobodno pravosuđe i fer suđenja – dobili smo montirane sudske postupke protiv svakoga ko drugačije misli, progon opozicije i nameštena hapšenja“, smatra on.

„Obećali smo“, naglasio je Cvijan, „da će svako ko je hrabar imati svoje zasluženo mesto u Srbiji, a dobili smo predsednika SNS-a koji se plaši, preti svakome ko drugačije misli i progoni mene, moje saradnike, simpatizere i savetnike“. On je smatrao da zbog svega toga SNS nema budućnost i da će mnogi simpatizeri, iskreni članovi i glasači prepoznati potrebu stvaranja nove snage. „Uvek sam spreman da svoja mišljenja i ideje suprotstavim Vučiću pred najširim auditorijumom, ako on to sme“, poručio je Cvijan.

Po napuštanju SNS-a, Cvijan je napustio i Srbiju. Upućeni su tvrdili da su ga viđali u Čikagu, a prorežimski tabloidi “viđali” su ga u Kanadi dok je bio mrtav.

Kuća užasa Velje Nevolje u Ritopeku preplavljena specijalcima, stigli i ronioci, prekopavaju se njive i traže se tela (FOTO)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link