Magazin

Vladiku Nikanora vernici vređali i jurili: “Vi ste grešnik, kome se molite Bogu ili Sotoni?!” (VIDEO)

vladika
Printscreen Collage UNS

Društvenim mrežama kruži video snimak koji pokazuje oštar verbalni sukob između vernika i episkopa Srpske Pravoslavne Crkve.

Nikanora, episkopa eparhije banatske, okružili su poštovaoci, ali i oni koji mu očigledno zameraju na nekim prethodnim odlukama i postupcima.

Nekoliko muškaraca i žena je na nama nepoznatoj lokaciji sačekalo da episkop krene sa obezbeđenjem ka automobilu koji ga je čekao, da bi pokušali da ga upitaju o 50 sveštenika koje je, prema njihovim rečima, na ulicu izbacio.

Vladika Nikanor je na putu ka automobilu zastao kako bi uz čašicu rakije nazdravio sa okupljenim narodom, sve vreme trpeći teške uvrede od dela okupljenih.

Snimak je objavljen na Jutjub kanalu “Ujedinjeni narod Srbije”:

Sveštenici se pobunili protiv vladike Nikanora

Sredinom jula ove godine protiv vladike Nikanora pobunili su se sveštenici iz Vršca, iz njegove eparhije, zbog kako su tada naveli terora i samovolje vladike Nikanora.

Oni su prethodno već pisali Sinodu SPC ukazujući na mobing, ucene i pretnje koje dobijaju od strane njihovog vladike.

– Samovolja se sprovodi, on tumači kanone kako hoće, tumači Ustav Srpske pravoslavne crkve kako hoće. Vrši mobing, terorisanje, raznim ucenama, raznim pogrdnim rečima, raznim galamama na svetim liturgijama. Pretvara liturgije za nas sveštenike u pakao. Ako na nas episkop viče razrogačenih očiju, lupa staklo, baca jevanđelje na pod, razbija časni i sveti krst, pa kako bi se čovek osećao da je na našem mestu? – rekao je na protestu ispred Vladičanskog dvora sekretar Eparhije banatske i episkopa banatskog Nikanora, arhijerejski namesnik Radomir Sandić.

Istakao je da tu dužnost obavlja godinu dana i da je za to vreme u kancelariji episkopa doživeo razne situacije, prenela je tada Nova.rs.

– Ja sam se u kancelariji episkopa nagledao i naslušao svega i svačega. Nagledao sam se sveštenika uplašenih i uznemirenih, ljutih, koji plaču, zatim njihovih supruga i dece, pošto episkop vrši samovolju i premešta ih iz jednog mesta u drugo. Oduzima pravo na platu, šalje prevremeno u penziju, radi šta hoće i kako hoće. Na sve to sveštenici su ćutali. Bilo je i onih koji su ustali da se suprotstave, oni su odmah bivali kažnjavali crkvenim kaznama kakve ne priliče i kakve episkop ne može da izriče. Izriče zabrane služenja preko mesec dana – rekao je on.

Uvrede su, po rečima ovog sveštenika, sastavni deo rečnika episkopa.

– Pre neki dan episkop je rekao da su sveštenici najgori ljudi i najveći ološ. To su reči episkopa šta misli o nama.. Njegovo ponašanje poznato je široj javnosti. Možemo mi imati političko mišljenje i ovakvo i onakvo, ali pretiti smrću nekome, to je već strašno, pogotovo kad izlazi iz usta jednog episkopa Srpske pravoslavne crkve. Te reči nije doživela samo jedna osoba koja je na političkoj sceni Srbije, te reči, pretnje smrću, ubijanjem i nasiljem doživeli smo i doživljamo mi sveštenici, od našeg episkopa. To je naša tužna istina – rekao je on.

Okupljeni su tražili da ih SPC zaštiti od „samovolje“ episkopa.

– Ustali smo da dignemo svoj glas. Ja sam detaljni izveštaj podneo Svetom arhijerskom sinodu i njegovoj svetosti lično, pre mesec dana i od tada se nalazim na bolovanju. Sve je to uticalo na mene da mi se pogorša zdravstveno stanje jer sam dijabetičar – rekao je on i dodao da se sve ovo odrazilo i na zdravstveno stanje drugih sveštenika.

– Ne ustajemo protiv crkve i patrijarha, mi ustajemo protiv jednog čoveka, tiranina – rekao je sveštenik.

Istakao je da je na svojoj koži doživeo kako izgleda samovolja.

– Tražio sam od episkopa da se urazumi prema nama, dobio sam razrešenje od svih mojih funkcija i sa troje maloletne dece i suprugom isteruje me iz crkvenog stana jer sam se odvažio da mu kažem istinu u lice – rekao je ovaj sveštenik na skupu održanom sredinom jula ove godine u Vršcu.

Uvrede na račun LBGT populacije

Episkop Nikanor odranije je poznat široj javnosti, mahom zbog skandaloznih izjava, kao i postupaka. Tako je prošle godine na jednoj besedi sramno uvredio LGBT populaciju, ali i premijerku Anu Brnabić.

– Hoćemo li dozvoliti da slušamo onu koja je sve oskrnavila u našoj zemlji, neću ni ime da joj spomenem? Onu koja je dozvolila da brat bude otac njenog sina? Hoćemo li to dozvoliti? Ona je niti naše vere, niti našeg porekla, već neprijatelj i ona danas da nam propoveda da ne postoje otac i majka. Ustaćemo svi protiv toga. Ja ću prvi. I kunem! Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam – rekao je ovaj episkop tada.

Sa druge strane, o njegovoj samovolji se godinama unazad priča unutar sveštenstva. Prošle godine se u fokusu javnosti našao nakon što je proterao seoskog sveštenika Aleksandra Bastu „bez ikakvog valjanog razloga“ iz Čente. Meštani su se zbog toga oštro pobunili.

Osuđen za zlostavljanje

Ipak, za njegovo bahato ponašanje prema sveštenicima čulo se još pre nekoliko godina. Tako je 2016. Viši sud u Pančevu doneo je prvu presudu za mobing u SPC, u slučaju zlostavljanja nekadašnjeg omoljičkog sveštenika Tomislava Živkovića od strane vladike banatskog Nikanora.

Omoljički sveštenik je odlukom episkopa Nikanora razrešen čina protojereja i protonamesnika i raspoređen na najniži čin jereja. Oduzeta mu je parohija, a bilo je pokušaja i da s porodicom bude izbačen iz službenog crkvenog stana u Omoljici.

Živković je tada o zlostavljanju na radu obavestio i patrijarha Irineja i Sinod SPC.

Biografija Vladike Nikanora

Episkop Nikanor (Bogunović), u miru Veljko (Bogunović) je rođen u Medveđi, Dalmacija, 20. avgusta 1952. godine. Bogosloviju Sv. Tri Jerarha u manastiru Krki, Dalmacija, završio je 1975. godine.

Posle položenog bogoslovskog ispita zrelosti – mature, zamonašen je 27. avgusta 1975. a u čin jerođakona rukopoložen je 28. avgusta, na dan Uspenja Presvete Bogorodice iste godine. Posle monašenja i rukopoloženja, odlazi na bogoslovske studije u Zagorsk (Sergijev Posad), Rusija, koje završava 1979. godine.

Rukopoložen je u čin jeromonaha 1. januara 1978. godine, a potom 1981-82 odlazi na postdiplomske studije u Nemačku. Na majskom redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1985. godine izabran je za Episkopa hvostanskog i vikara Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila.

Čin arhijerejske hirotonije 11. avgusta 1985. godine, obavio je Patrijarh srpski German, uz učešće više arhijereja Srpske crkve. Na ovoj dužnosti ostaje sve do izbora za episkopa Eparhije gornjo-karlovačke 1991. čiji je tron bio upražnjen smrću episkopa Simeona (Zlokovića), jednog od najumnijih arhijereja Srpske crkve.

Sveti arhijerejski sabor 1999. godine, bira ga za Episkopa upražnjene Eparhije australijsko-novozelandske, Mitropolije novogračaničke i Administratora Eparhije australijsko-novozelandske. Upravljao ovim eparhijama sve do 2003. kada je izabran za Episkopa upražnjene Eparhije banatske na kom položaju se i danas nalazi, piše na sajtu eparhijabanatska.rs.

Grigorije i još trojica vladika odbili da idu sa patrijarhom kod Vučića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link