Magazin

Vladika Pahomije, optuživan za pedofiliju, unapređen u mitropolita

vladika-pahomije
Foto: Printscreen

Pahomije, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, od ponedeljka više nije episkop Eparhije vranjske već je i zvanično unapređen u mitropolita.

Kako piše portal Bujanovačke, Pahomije je od ovog Duhovskog ponedeljka i zvanično mitropolit vranjski, što se vidi iz eparhijske korespondencije s medijima i tekstova o proslavi gradske slave u Vranju, na zvaničnom sajtu Eparhije vranjske.

U izveštaju s proslave Duhovskog ponedeljka u Vranju na sajtu eparhije piše da je „Svetu arhijerejsku liturgiju služio njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit vranjski Pahomije, sveštenstvo i monaštvo Eparhije vranjske“.
Vladika Pahomije je 32 godine na vladičanskom tronu Eparhije vranjske.

Izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine.

Hirotoniju je obavio patrijarh srpski Pavle, zajedno s još nekoliko arhijereja SPC.

Opštinski sud u Nišu oslobodio je u martu 2006. godine vladiku vranjskog Pahomija optužbe da je izvršio bludne radnje nad dvojicom maloletnih dečaka.

„Nije dokazano da je Tomislav Gačić izvršio krivična dela bludne radnje nad dvojicom dečaka“, rekla je tada predsednica sudskog veća Katarina Ranđelović obrazlažući presudu i dodala da postoji određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i takav stepen izvesnosti da bi sud doneo osuđujuću presudu.

U obrazloženju presude između ostalog se navodi da su lekari koji su veštačili psihičko stanje vladike Pahomija utvrdili da se radi o visokomoralnoj osobi, koja nema sklonosti ka pedofiliji.

Optužbu za ista krivična dela, za koja su Pahomija teretila još dvojica dečaka, sud je odbacio zbog zastarelosti.

Vladika Pahomije je na sudu tvrdio da nije kriv i da su aferu napravile tajne službe Albanije, Makedonije i drugih zemalja zato što on radi na zaštiti srpskih interesa na jugu Srbije.

Bivši vojni ataše promenio veru i postao sveštenik SPC: Autrijanac ne govori tečno srpski, ali voli Srbiju

Share via
Copy link