Magazin

Vladika Grigorije: Šta će nam crkve, ako se narod porazboli i pomre?

Vlada Srbije donirala je novih dva miliona evra SPC za izvođenje radova na platou ispred Hrama Svetog Save.

SPC je oslobođena plaćanja poreza i redovno dobija donacije iz državne kase, dok nam se, s druge strane, deca leče SMS porukama, bolnice se raspadaju i rade bez najosnovnijih sredstava.

Vladika Grigorije je još 2013. godine ukazao na ovaj veliki problem, a u jeku epidemije koronavirusa ponovio je da mi “imamo dosta crkava i hramova, a čemu crkve i hramovi ako u njima neće biti ljudi” apelujući na to da je najvažnije ulagati u zdravlje ljudi.

Velika prašina u javnosti se digla povodom izjave vladike Grigorija, početkom jula ove godine, kada je kritikovao davanje novca za izgradnju novih crkava, dok se bolnice nalaze u očajnom stanju bez elementarnih sredstava za rad. Grigorije je naglasio da je takvo stanje odraz crkve.

– Više puta sam govorio da ne treba graditi toliko crkava, jer imamo bolnice u kojima nema peškira, papira, gde je sve zapušteno… Teško je gledati sve to jer i to je odraz naše Crkve – rekao je vladika Grigorije.

Međutim, takve izjave se nisu dopale vrhu SPC, pa je reagovao Kabinet patrijarha, nazvavši Grigorija perjanicom antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, piše Direktno.rs.

 

– Kao što sam i tada, 2013. godine, napisao, to kažem i sada: Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini. Međutim, to sada nije tema. Danas su tema bolest i bolnice, i na tu temu ću reći samo: Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život – izjavio je Grigorije reagovavši na Saopštenje Kabineta patrijarha Irineja.

Na kraju, gospoda iz SPC koja se vozi u luksuznim automobilima i džipovima i propoveda učenje Isusa Hrista koji je bos hodao pustinjom ili jahao magarca, mogla bi da pokaže malo milosrđa i samilosti prema svojoj pastvi i dobijeni novac preusmeri za lečenje dece.

Naleti savesti dr Kona: Na sahrani je bilo zaražavanja, a ako otkrijemo 6.000, to znači 60.000

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link