Magazin Novi Sad

Irinej sređuje Vladičanski dvor, a pločice iz 1901. zamenile su nove sa isprintanom šarom

Vladičanski dvor Eparhije bačke u Novom Sadu već neko vreme dobija novi izgled. Naime, glavnokomandujući ovog objekta od nacionalnog značaja, episkop Irinej Bulović, došao je na ideju da umesto orginalnih pločica iz 1901. godine, koje su skinute i bačene, budu postavljene nove sa kompjuterski odštampanom šarom.

Kako saznaje Nova.rs, Irineja je u ovoj nameri podržao i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu spomenika kulture.

Rekonstrukcija vladičanskog dvora u Novom Sadu otpočeta je 2019. godine, a sudeći po fotografijama za sada je samo okončana sanacija zida ka Gradskoj biblioteci.

Na obnovljenom delu ove zgrade primećena je značajna razlika u odnosu na ono kako je Vladičanski dvor ranije izgledao – pločice koje su postavljene davne 1901. godine zamenile su nove sa kompjuterskom šarom.

vladicanski-dvor-plocice
Nove pločice na Vladičanskom dvoru, foto: NShronika

“Ovo je skandal. Mi smo imali najave da će se ovo dogoditi, ali smo verovali smo da će gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture uspeti da spreči ovu nameru. Problem je što su vladika Irinej i njegovi saradnici zahtevali da se ovo uradi na ovaj način, a kasnije su dobili podršku i na višim instancama”, navodi izvor Nova.rs blizak Eparhiji bačkoj.

Ovu tvrdnju potvrđuju i pisanja novosadskih medija, gde se takođe navodi da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada zahtevao da ostanu stare pločice ostanu, međutim podršku vladiki Irineju u nameri da promeni izgled je pružio Pokrajinski zavod.

“U jednom momentu – nadzor nad radovima od Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture preuzeo je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. Tada je doneta odluka da se sa jednom privatnom firmom sklopi posao i uradi se nove keramičke oplate na kojima je odštampana šara po uzoru na originalnu”, navode izvori portala NSHronika.

vladicanski-dvor-ukrasi
Ukrasi sa Vladičanskog dvora, Foto: NShronika

Epilog priče: Stare keramičke pločice iz 1901. godine su bačene, a zamenile su ih nove, iako je to u suprotnosti sa načelima konzervatorske struke. Ukrasi su takođe zamenjeni novima, izlivenim od gipsa.

Kada smo asfaltirali drveće sve nenormalno postalo je normalno

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link