Svet

Može i duže da traje: Nakon 500 dana okončani pregovori o vladi

Gotovo 500 dana posle izbora, stranke u Belgiji uspele da se dogovore o vladi iako premijer i dalje nije poznat. Vladu Belgije činiće sedam stranaka, a osnovni posao nove vlade biće borba sa pandemijom i njenim ekonomskim posledicama.

Na poslednjim pregovorima liberala, socijalista, zelenih i hrišćanskih demokrata iz sedam stranaka, koji su trajali skoro 24 sata dogovoren je zajednički budžet, ali je ostalo otvoreno pitanje ko će biti novi premijer ili premijerka, prenosi N1.

„Velike političke prepreke su iza nas i srećan sam što smo uspeli da napravimo program sa sedam partnera“, rekao je demohrišćanski predstavnik Servais Verherštraeten.

Liberale je na pregovorima predstavljao Aleksander De Krum, a socijaliste Pol Magnet.

Od izbora 26. maja prošle godine, Belgiju predvodi privremena vlada.

Osim jezičkih barijera koje su problem u belgijskoj politici, formiranje vlade je kočio i obostrani uspon desnice u Flandriji i levice u Valoniji na izborima.

Kako bi bila ispunjena mera socijalnog distanciranja, belgijski parlament će u toku nedelje zasedati u prostorijama Evropskog parlamenta kada bi trebalo da odobri vladu.

Belgija nije imala potpuno funkcionalnu većinsku vladu od 18. decembra 2018, kada je tadašnji premijer Šarl Mišel podneo ostavku nakon što je najveća koaliciona stranka odustala od podrške programu Ujedinjenih nacija o medjunarodnim migracijama.

Vulin: Ne moram da budem ništa, baviću se pisanjem i novinarstvom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
Share via
Copy link