Srbija Vesti

Vijetnamskim radnicima Linglong ponovo oduzeo pasoše

linglong radnici
Foto: printscreen

Inicijativa za socijalna i ekonomska prava A 11 saopštila je da su dobili informaciju da je kompanija Linglong pojedinim radnicima iz Vijetnama ponovo uzela pasoše.

Kako dodaju, radnici nisu dobili „reverse“ za uzete putne isprave.

Ova informacija je potvrđena od strane više radnika smeštenih na jednoj od lokacija, navode iz Inicijative A11, a prenosi 021.

– Kineski menadžeri opet su preuzeli pasoše od najmanje jedne grupe radnike, bez obrazloženja zbog čega je to urađeno. Navodno da se reguliše dokumentacija, pa će im pasoši biti vraćeni nazad – kaže za N1 programski koordinator Incijative A11 Danilo Ćurčić.

– Oni radnici koji su hteli da odbiju davanje pasoša, njima je prećeno da čitava njihova grupa neće dobiti platu ukoliko ne daju pasoše, tako da je zapravo većina radnika sa kojima smo razgovarali vratila pasoše kompaniji – dodaje on.

Inicijativa A11, prema Ćurčićevim rečima, pokušava da sazna pod kojim osnovom su radnicima oduzete putne isprave, i šta je razlog za to.

Podsetimo, nakon medijskih izveštaja o lošim uslovima u kojima rade i borave Vijetnamci angažovani na izgradnji fabrike guma kineskog Linglonga u Zrenjaninu, radnici su preseljeni na drugu lokaciju i vraćeni su im pasoši.

EU zgrožena izveštajima o Linglongu, optužila Srbiju za saučesništvo u modernom ropstvu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

72 Shares
Share via
Copy link