Lifestyle

Vicešampionka sveta u ekstremnom sportu i buduća doktorka nauka

Sledeći put kada budete tražili izgovore zašto nešto ne možete da uradite, pomislite na Senku Bajić i priču koju ću vam ispričati. Ona je Novosađanka, sportistkinja, vicešampionka sveta, buduća doktorka nauka, personalni trener, žena u ekstremnom sportu. Ona ima 26 godina, i čvrsto stoji na zemlji. Osim kada je na dasci za snow boarding ili mountin boarding. Senka je onda visoko iznad.

senka-bajic (4)-novisadSportom se kako kaže bavi od malena. Moje prvo pitanje bilo je kako sve postiže i uspeva da trenira na Fruškoj gori, radi u teretani kao lični trener, upisala je III godinu doktorskih studija na FTN-u i sprema se i osvaja svetska takmičenja.

– Sve je u dobroj organizaciji. Kada sam bila mala išla sam u školu, posle toga na sport, ranije su to bili odbojka, tenis, onda engleski, i tako sam navikla. Stvorila se neka rutina, uspostavila sam ritam, i bilo bi mi čudno da nemam obaveze – priča mi ova devojka.

Loptu je u međuvremenu zamenila daska. Zimi sneg, leti zemlja. Senka trenira na Kopaoniku, Fruškoj gori i na Petrovaradinskoj tvrđavi. U njenom sportu, malo je žena, a ona je jedna od najboljih u svetu. Od 2009. godine takmiči se u snow bordingu u border cross disciplini, koja je inače olimpijska disciplina u ovom sportu. Senka nam otkriva kako je devojčica iz Novog Sada poželela da se bavi ekstremnim sportom.

senka-bajic (1)-sport
Foto: Adam Gićević

– Posle škole sam prolazila pored SNP-a gde su momci vozili skejt. To me je uvek privlačilo i želela sam i ja da probam. Skijam od malena, pa sam tako uklopila skejt sa snegom i prvi put stala na dasku za snow boarding. Od tada nema pauze – kaže Senka.

Ubrzo nakon snow boardinga probala je i mountin boarding i od tada se više posvetila ovom sportu u kojem je u samom svetskom vrhu. U Engleskoj, Nemačkoj, Rusiji, Italiji i Holandiji on je najrazvijeniji, a svetski vozači već 2 godine za redom dolaze na Frušku goru na svetsko prvenstvo. Da, Srbija je domaćin jednog svetskog prvenstva u ekstremnom sportu, imamo juniorskog svetskog šampiona, a naši Novosađani su jedni od najboljih.

– U reprezentaciji nas ima 5,6. Sport se širi i na svakom takmičenju vidim novo lice. Imamo svoj klub, i svi koji žele da nam se pridruže su uvek dobrodošli, i kod nas uvek ima jedna daska za svakog novajliju koji je dovoljno hrabar da vozi sa nama.

senka-bajic (2)-snow-board
Foto: Slobodan Junior Anđelković ©

Nije lako biti žena u ekstremnom sportu. Povrede su česte, treninzi naporni, a sneg i prašina nemilosrdni su prema koži. Ipak, ljubav prema prirodi i sportu ono su što ovoj devojci i njenoj ekipi daje snage da traže sponzore, skupljaju sredstva za odlazak na takmičenja, i bore se za sebe, jer država kao u mnogim slučajevima do sada, njihovu vrednost ne prepoznaje.

Senka u slobodno vreme voli da prošeta po Limanu i Starom gradu, ode u bioskop sa dečkom, druži se sa porodicom i prijateljima. U njenom rasporedu su svakodnevni treninzi i obaveze, ali ova Novosađanka svojim primerom poručuje svima da ništa nije nemoguće, samo je pitanje koliko nešto zaista želite.

 

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

216 Shares
216 Shares
Share via
Copy link