Magazin

Viber razmatra naplatu svojih usluga, definisana ciljna grupa pretplatnika

Kompanija Rakuten Viber već godinama razmatra način kako da uvede plaćanje za svoje usluge, jer je problem kako zadržati korisnike koji su kroz višegodišnje korišćenje ove aplikacije navikli da je ona potpuno besplatna. Rukovodstvo Vibera svake godine razmatra ovo pitanje, ali za sada se još uvek ništa neće menjati po ovom pitanju za korisnike, ako je suditi po rečima izvršnog direktora kompanije.

– Svake godine postavljamo sebi ovo pitanje na našim sastancima o planiranju strategije – Zašto ne bismo uveli naplatu Viber aplikacije? Bila bi to neka vrsta premijum Viber aplikacije i za sada to nećemo raditi. Za sada. Koči nas to što navika korisnika da plaćaju za servis nije ista. Pay for Service pristup, kakav je Netflix, Spotify, Deezer ili Disney+ je popularan u SAD, Zapadnoj Evropi i Japanu, ali nije u najvećem delu Azije, Rusiji, pa ni u Srbiji i Istočnoj Evropi i zbog toga to nismo uradili još uvek – rekao je Đamel Agaoua CEO kompanije Rakuten Viber.

Ipak, ta vrata nisu zatvorena, kako je objasnio i o naplati Viber aplikacije se još uvek razmišlja.

– Nismo odustali od ideje o Premium Viber servisu, koji će se plaćati, kako bi korisnik imao dodatne pogodnosti. Mi već danas imamo delove Viber aplikacije tj. njegovih servisa, koji se plaćaju. Ipak, sve što korisnici rade između sebe na Viber platformi je besplatno – poruke, pozivi, video ćaskanje i slično, to je sve džabe. Jedan na jedan ili grupe. Ipak, već imamo i plaćanje poziva izvan Viber aplikacije. Viber Out internacionalni pozivi su izuzetno popularni i čine oko 40 odsto prihoda aplikacije, što je veoma dobra stvar za nas, ali i dalje razmatramo kako da učinimo Viber pogodnim za plaćanje za korišćenje aplikacije – rekao je Agaoua.

Objasnio je i koja bi se to Premium Viber aplikacija plaćala.

Reč je o specifičnim i unapređenim servisima, koji već postoje, a koje bismo ponudili profesionalnim i biznis korisnicima. Više opcija za biznise znači i više mogućnosti, a to znači da bi oni mogli da poboljšaju svoj biznis kroz posebne i dodatno prilagođene Viber usluge, za koje bi plaćali dodatno. Podvlačim da je ovde reč o samostalnom izboru, ne o aplikaciji, koja bi se naplaćivala svima i o posebnoj grupi korisnika, koja bi time što plaća Viber dodatno imala koristi od toga – kaže CEO kompanije Viber.

Đamel Agaoua je zaključio da će bazične usluge Viber aplikacije, kakve su dopisivanje i pozivanje zauvek ostati besplatne za sve korisnike i da će zauvek biti enkriptovane i privatne, bez mogućnosti nadzora ili špijunaže tih razgovora i ćaskanja, bez obzira na to da li je u pitanju video ili tekstualna komunikacija.

Dakle, Viber će se u budućnosti verovatno plaćati, ali samo za korisnike, koji to sami budu želeli, kako bi unapredili svoje biznise kroz korišćenje naprednih mogućnosti Viber aplikacije.

Obični korisnici će i dalje uživati u besplatnom Viber korišćenju piše Mondo.

Viber prekida sve poslovne odnose sa Fejsbukom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link