Magazin

Vezivali decu ometenu u razvoju za radijatore i nameštaj pa se nad njima iživljavali

<img src="https://i.ytimg.com/vi/nWVMFg31CWE Posledica tih metoda su, kako je navela, ozbiljne zdravstvene poteškoće i vidne traume kod dece. Neophodno je, kako je rekla, da se Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz Upravnog i nadzornog odbora koji su iz prošlog saziva, kao i da Tužilaštvo ubrza istražne radnje. Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana dece u tom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o deci. Ćudićeva je zatražila i da nadležna ministarstva imenuju lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne lekarske preglede. Vlada Kantona Sarajevo je danas zatražila hitno postupanje Tužilaštva.

Povodom događaja koji je potresao ceo region a u kome su glavni akteri bili štićenici ustanove za lica ometena u razvoju u Bosni i Hercegovini u Sarajevu su organizovani protesti. Ono što je proteste pokrenulo jesu fotografije na kojima se vidi da su štićenici doma vezani za radijatore ili krevete sa vidiljivim modricama po telu.

Nekoliko desetina građana Sarajeva održalo je protest na platou ispred Skupštine grada nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako su deca u prostorijama Zavoda Pazarić vezana za nameštaj i radijatore, prenosi 021.

Novi protest zakazan je za četvrtak u 12 sati.

Okupljeni građani nosili su i transparente sa natpisima: “Ko će vas vezati?”, “Sutra u 12h svi”, “Šta da su vaša deca u pitanju?” i “Ne dam na decu”.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH poslanica Sabina Ćudić prezentovala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Ćudićeva je istakla da se taj slučaj može nazvati modernim ropstvom. Naglasila je da fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešavaju toj deci.

Prema njenim rečima, ta institucija nema dovoljno zaposlenih za četrdeset sedmoro bolesne dece.

– Noću je angažovana jedna njegovateljica koja je vrlo često nestručna osoba. Deca često sama pružaju ruke da im ih vežu zato što su navikla da čak i po 14 sati budu vezana – navela je Ćudićeva.

Posledica tih metoda su, kako je navela, ozbiljne zdravstvene poteškoće i vidne traume kod dece.

Neophodno je, kako je rekla, da se Zastupnički dom hitno izjasni te od nadležnog ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz Upravnog i nadzornog odbora koji su iz prošlog saziva, kao i da Tužilaštvo ubrza istražne radnje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana dece u tom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o deci. Ćudićeva je zatražila i da nadležna ministarstva imenuju lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne lekarske preglede.

Vlada Kantona Sarajevo je danas zatražila hitno postupanje Tužilaštva.

Ne tražim da mi se pomogne, ni da mi se veruje, samo me pustite na miru

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

484 Shares
484 Shares
Share via
Copy link